Инфо

9. април 2015.9. апр 2015.
ОБЕЛЕЖЕН СВЕТСКИ ДАН ЗДРАВЉА 7. АПРИЛ

ОД ЊИВЕ ДО ТРПЕЗЕ

Ове године Светски дан здравља је обележен слоганом: „Од њиве до трпезе ““ здравствено исправна храна“
Безбедност хране је област јавног здравља, којој је приоритет акција за заштиту становништва од ризика тровања храном и храном изазваних акутних или хроничних болести. Небезбедна храна може довести до низа здравствених проблема: дијареје, вирусних болести (први Ебола случајеви били су узроковани контаминираним месом); репродуктивних и развојних проблема, малигних болести.
Нове претње за безбедност хране се стално појављују. Промене у производњи хране, дистрибуцији и потрошњи (интензивна пољопривреда, глобализација трговине храном, кетеринг и тзв. брза храна); промене у окружењу; развој нових сојева бактерија и токсина; антимикробна резистенција ““ све ово повећава ризик од контаминације хране. Пораст путовања и трговине повећава вероватноћу ширења контаминације хране.
Полазећи од чињенице да је безбедност хране заједничка одговорност, Светска здравствена организација помаже и подстиче земље да спрече појаву, на време открију и адекватно одговоре на појаву болести изазваних храном.
Светски дан здравља 2015. био је прилика да се упозоре владин сектор, произвођачи, дистрибутери и јавност на значај безбедности хране, као и да свако од њих може да допринесе да храна на тањиру буде безбедна за исхрану.
Циљеви овогодишње кампање поводом обележавања Светског дана здравља били су: унапређење знања о значају здравствене безбедности хране за здравље људи, јачање капацитета јавног здравља у циљу обезбеђивања здравствено безбедне хране и превенције настанка болести које се преносе храном, унапређење мултисекторске сарадње и програмских активности у области безбедности хране.
Кључне чињенице
Обезбеђивање довољних количина здравствено безбедне хране одговарајуће нутритивне вредности један је од основних предуслова за очување и унапређење здравља. Храна која није безбедна је она која садржи штетне бактерије, вирусе, паразите или хемијске супстанце и која може изазвати више од 200 болести, у распону од дијареје до малигних болести. Дијареје које су изазване загађеном храном или водом представљају узрок смрти код око два милиона људи годишње, укључујући и децу.
Храна прелази више међународних граница, од места где се производи до места где се конзумира. Добра сарадња између влада, произвођача и потрошача обезбеђује безбедност хране.
Болести у вези са храном и исхраном значајно доприносе оптерећењу друштва болестима, ометају друштвено-економски развој, систем здравствене неге, и штете националној економији, туризму и трговини.
Завод за јавно здравље Шабац

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa