Инфо

9. април 2015.9. апр 2015.
ДОГОВОР ГРАДА И УДРУЖЕЊА ГРАЂАНА

БЕЗ ДИВЉИХ ДЕПОНИЈА

На састанку градоначелника Шапца и представника невладиног сектора, донета је одлука о формирању Комисије која ће се бавити заштитом животне средине на подручју Шапца
Побољшање квалитета животне средине биће један од приоритета у раду Градске управе Шапца у наредном периоду. Тим поводом, прошлог четвртка одржан је састанак на ком су представници невладиних организација и удружења грађана изнели предлоге у вези са решавањем проблема дивљих депонија на подручју Шапца, пре свега у околним селима.
- Чишћењем канала на подручју града установили смо да су највећи проблеми у тим водотоковима узроковани депоновањем смећа у наше потоке и реке. Не бих волео да се то дешава у будућности, те је пред нама важно питање у вези са тим како заштити водотокове у наредном периоду. Драго ми је да људи из невладиног сектора имају добре предлоге и идејна решења. Она су повезана и са организованим превозом смећа са сеоског подручја, које ће почети 1. јуна. То је озбиљна акција која мора да обухвати све чиниоце, иначе неће успети. Веома су важни едукација, сарадња и добра комуникација између месних заједница, са свим установама које брину о чистоћи града, навео је Небојша Зеленовић, градоначелник Шапца.
Представници невладиних организација који су учествовали на прошлонедељном састанку задовољни су резултатима разговора са градоначелником.
- Задовољни смо због тога што је градоначелник почео да обраћа пажњу на то шта грађани имају да кажу. Велика еколошка питања захтевају консензус свих учесника, и не могу се посматрати кроз контекст политике. Веома је важно да у решавању ових проблема буду укључени сви друштвени и социјални фактори. Драго нам је да је градоначелник Шапца препознао значај деловања наше организације, која питање заштите животне средине сматра веома битним, навео је Младен Вуковић из Грађанске иницијативе „Корак“.
Учесници састанка очекују да ће радови на чишћењу дивљих депонија почети ускоро. Поред предлога које ће изнети комисија, у решавању еколошких проблема надлежни ће се ослањати и на већ постојеће документе, попут локалног еколошког акционог плана, планова у вези са управљањем отпадом и осталих прописа и одлука.
М.Максимовић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa