Инфо

16. април 2015.16. апр 2015.

О ЈАПАНСКОЈ КЊИЖЕВНОСТИ

У великој сали Културног центра, протеклог четвртка је одржано предавање о јапанској књижевности од 7. до 17. века. Мит о настанку Јапана и први јапански роман „Прича о Генђију“, уз подршку Бранке Тодоровић, посетиоцима је дочарала јапанолог Драгана Петровић.
- Ово предавање обухвата првих хиљаду година писане књижевности, од када је стигло писмо из Кине у Јапан, преко дворске књижевности до периода ратова и сталних немира, када су се кланови борили за превласт, а самураји одлазили у пустиње, где су се монашили. Намеравамо да одржимо још два циклуса предавања. Почињемо митом о Јапану, а завршавамо Муракамијем, који је најпознатији савремени јапански писац, рекла је Петровићева.
Академски сликар Вук Мушкиња, на гитари је испратио причу о Јапану.
- Као клинац сам гледао цртани филм „Тритион, господар мора“, што ми се јако допало. Преко тог цртаћа и филмова о борилачким вештинама, родила се симпатија према Јапану, каже Мушкиња који „слика, свира, путује пише и, за сада, нема намеру да се запосли“.
Посетиоци су чули три јапанске песме, од којих је једна из цртаног филма Тритон, једну самурајску и успаванку из Такеде.
М.Ф.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa