Инфо

16. април 2015.16. апр 2015.
У ТОКУ РАДОВИ НА РЕКОНСТРУКЦИЈИ СПОМЕН КОМПЛЕКСА

У СРЕТАЊЕ ДАНУ ПОБЕДЕ

Поводом 70 година од победе над нацизмом, која се обележава 9. маја, Градска управа је покренула пројекат реконструкције Спомен гробнице и уређења Спомен комплекса на Доњошорском гробљу. Пројектант је инг. арх. Александра Саватић, из ЈУП План Шабац.
- Спомен комлекс је 1960. године пројектовала Наранџа Бркић, Шапчанка, која је била главни градски архитекта. Урађен је у стилу модерне, изузетно интересантно, урбанистички, али, од тада ништа није рађено, осим зида од жуте опеке, а материјал се временом оштетио и страдао. Бели мермер лепо изгледа, али није материјал који се користи за спољашње просторе, јер временом пропада. Споменик је, после олује која се догодила почетком априла, делимично срушен, а и иначе је био нестабилан, тако да је и његова реконструкција укључена у пројекат. Све радимо у граниту, који је трајнији материјал - каже Саватићева.
Радове на поплочавању пешачког дела и бетонске радове на гробници ради Бранко Бурсаћ са својом фирмом „Технобетон ““ 95“, сређивање зида “Кандић ентеријер“, а реконструкцију споменика и гробнице СЗКР Слобода Дарко. Радове на одржавању и реконструкцији Спомен гробља води Јавно предузеће за управљање грађевинским земљиштем.
- Имамо срећу да је коначно започет пројекат овог места које има историјски значај. Зид од жуте опеке добиће белу боју, засадићемо пузавицу која ће ускоро прекривати цео зид. У плану пројекта је да се измести пластична ограда до улице Војводе Степе, која је постављена осамдесетих година. Кад се постави нова ограда, комплекс, који је потпуно сакривен од погледа људи, моћи ће да се види са улице.
Многи наши суграђани не знају да су на овом месту сахрањени стрељани родољуби од 1941. до 1945. године. На улазу у Спомен гробље, са леве стране, постављена је бронзана плоча са следећим текстом: „Овде почива три хиљаде партизана и жртава фашизма палих у борби против окупатора и домаћих издајника од 1941. до 1945. године“.
- Моја идеја је била да се петокрака стави на зид иза споменика, али је генерална идеја је да споменик врати у стање у каквом је био, што значи да ће на њему писати исто што и на претходном. Међутим, на посебним местима на зиду ћемо поставити верска обележја, с обзиром да је међу стрељанима било и православних Срба, као и припадника ромске и јеврејске популације. Верујем да ће ово место изгледати како доликује. Оно што ми је посебно драго је да сви извођачи раде са великим пијететом, схватају значај овог места и дају све од себе. Хвала им на томе.
Радионица Култура сећања, покренула је најважнији део пројекта, упознавање и подсећање грађанства на важана део историје и постојање ове гробнице. “Развијање свести и култура сећања је“, према речима Саватићеве, „поред самог чина реконструкције Спомен комлекса, важно за будуће генерације, историју, идентитет и културу нашег града“.
М.Ф.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa