Инфо

23. април 2015.23. апр 2015.
ВЕЛЕПРОДАЈА ЈАГОДА У ПОЦЕРИНИ

ШАНСА ЗА ПРОИЗВОЂАЧЕ

На простору некадашње земљорадничке задруге у Синошевићу приводе се крају радови на уређењу простора за велепродају јагода
Током маја и јуна, Синошевић ће бити највећи центар за продају јагода у Србији. Са два и по хектара некадашњег простора земљорадничке задруге очекује се значајан пласман овог сезонског воћа. Тренутно се обављају последњи радови пред почетак трговине јагодама, од које многи произвођачи очекују корист. Локацију на којој ће се налазити простор за велепродају јагода у уторак је посетио и градоначелник Шапца Небојша Зеленовић.
- Ја желим да наши произвођачи постигну највишу могућу цену за своје производе и да зараде. То се може остварити ако они на једном месту сконцентришу своју робу. Већа количина неке робе на једном месту значајно повећава њену цену. С обзиром да се на подручју Шапца налази хиљаду хектара под јагодама, слободно можемо рећи да смо највећи произвођачи јагоде у Србији. Претпостављам да ће највећи купци током маја и јуна долазити на ово место како би купилу јагоде. До сада се куповина обављала по путевима у Поцерини, под лошим и небезбедним условима. Сада ће читав крај бити препознатљив по овој пијаци, која ће током маја и јуна служити за продају јагода, а у неким другим месецима може послужити и као место за трговину другим врстама воћа и поврћа, али и као сточна пијаца. На 1.000 хектара под јагодом, током два месеца, у шабачком крају обрне се више од 10 милиона евра, што показује да је ово добар бизнис. Новом локалном пољопривредном политиком подстаћи ћемо производњу јагоде али и једногодишњих, двогодишњих и трогодишњих биљака, са идејом да нашим грађанима понудимо најизводљивије запошљавање у овом тренутку. Нема бржег запошљавања него у пољопривреди, навео је Зеленовић.
Више од деценију дуго улагање у јагоду враћа се Поцерцима. Од ове година имаће и уређен простор за продају воћа од ког живе многе породице.
- У Поцерини се под јагодама налази скоро 700 хектара. Ако се са сваког хектара убере по два вагона, односно око 20 тона, процене су да ће се 30 до 40 одсто комплетне трговине јагодама обављати са овог простора, навео је Драган Глигорић, произвођач јагода из Варне
Никола Лукић, произвођач јагода из Румске, очекује да ће на новом продајном месту лакше долазити до купаца.
-Имам један хектар под јагодама. До сада сам робу односио на кванташку пијацу, а сада очекујем боље услове за посао, јер ће читав простор током сезоне бити намењен трговини јагодама. Надам се већем броју купаца и бољој заради на овом простору, рекао је Лукић.
Продаја ће се одвијати на уређеном простору по којем је насут и набијен камен туцаник. Улазак на пијацу биће бесплатан за све учеснике, како продавце тако и купце, при чему ће и једни и други бити ослобођени плаћања било каквих обавеза и намета.
Експанзија у гајењу јагоде почела је 2004. године, када је град Шабац, као меру подршке пољопривредној производњи, увео субвенције у бушење дубинскох бунара. До сада је ископано 260 бунара, а од почетка ове године поднето је 17 захтева. Просечна зарада по хектару креће се од 10 до 15 хиљада евра, у зависности од тога како се јагода третира, гаји, чува и какве су временске прилике.
М.Максимовић

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa