Инфо

23. април 2015.23. апр 2015.
ДОДЕЛОМ НАГРАДА ЗАВРШЕН СЕДМОДНЕВНИ ТРЕЋИ „МАСКА ФЕСТ“

РЕВИЈА ТАЛЕНАТА И МЛАДОСТИ

У организацији Сцене „Маска“, чији су оснивачи глумци Анета и Иван Томашевић, а под покровитељством града Шапца, у сали Културног центра од 20. до 26. априла представили су се средњошколци из Зајечара, Сремске Митровице, Београда, Старе Пазове, Требиња, Руме, Ваљева и Шапца. Најбоља представа „Секунд и 35 стотинки“ Театра 011 Техничке школе „Дрвоарт“ Београд
Преко сто младих глумаца током протекле седмице у сали Културног центра промовисало је позоришну уметност на 3. Фестивалу позоришних представа средњошколаца „Маска фест“ показујући да нису „део кичасте свакодневице која се огледа у Гранд и Пинк субкултури“ ценећи праве вредности. Од дванаест представа девет је било гостујућих, а услед непредвиђених околности отказана је представа Техничке школе Шабац.
По оцени жирија, који је ове године радио у саставу Александра Ристић, глумица Шабачког позоришта, Тања Трифковић, историчар уметности и главни и одговорни уредник „Гласа Подриња“, и Бранимир Иветић, новинар ““ уредник РТВ Шабац, квалитет представа ове године био је у силазној путањи већином и због погрешног одабира „тешких текстова“ који многи нису успели да изнесу због година или неразумевања саме тематике комада. Већину представа обележили су појединци тако да је додељено дванаест похвала за остварења у представама и шест равноправних глумачких награда.
- Временски јако мало се бавим позориштем. Ово ми је тек друга представа, а за сада и прва награда. Ово ћу, вероватно, памтити цео живот ““ рекла је Николина Вујевић, Хурем у представи „Тежина круне“ Драмске секције Гимназије „Бранко Радичевић“ из Старе Пазове.
Похвала за режију припала је Жељку Милошевићу и Владану Поповићу за представу „Слијепа улица“ у извођењу Градског позоришта Требиње, док је Ангелини Лукић додељена похвала за рад са младима у области позоришне уметности на представи „Гарави сокак“ Пољопривредне школе са Домом ученика Ваљево. Награду за сценски говор жири је доделио ансамблу представе „Секунд и 35 стотинки“ Театра 011 Техничке школе „Дрвоарт“ Београд. Награда за педагошки рад са младима у оквиру позоришне уметности додељена је Селени Ристић Витомировић, „Благослов за бол“ Драмски студио „Арт 019“ Дечји центар Зајечар. Ангелини Лукић припала је награда за најбољу адаптацију представе „Гарави сокак“ Пољопривредне школе са Домом ученика Ваљево, док је ансамблу исте додељена награда за колективну игру.
- Први пут радим у Пољопривредној школи са Домом ученика у Ваљеву. Ова деца су некако потпуно другачијег духа, много посвећенија ономе што раде, скромнија и много више дају све од себе. Ми смо ову представу радили за нашу душу, улагали смо све, пре свега мислим на њих. Они су на почетку процеса рекли немојте од нас очекивати пуно, ми нисмо велики глумци, али се испоставило да су то огромне душе. Заиста сам уживала. Ово је један од мојих омиљених пројеката. Предивни су ““ истакла је редитељка Ангелина Лукић која ради у Центру за културу и са осталим групама из Ваљева.
Дах свежине на сцену донео је ансамбл представе „Тежина круне“ Драмске секције Гимназије „Бранко Радичевић“ из Старе Пазове. Кореодрама по први пут виђена у Шапцу освојила је све присутне лакоћом покрета који је испричао уместо речи причу о снази једне жене и цени круне. Награда значајнија самим тим због чињенице да је представу режирала Јелена Вучковац, матуранткиња Гимназије и вођа Драмске секције последње две године, која је у последњем тренутку заиграла и као замена добивши и похвалу за улогу Мархидевран.
Одличном режијом, одабиром квалитетног текста, тематиком, драма судбине и заплета „Секунд и 35 стотинки“ Театра 011 Техничке школе „Дрвоарт“ Београд издвојила се од осталих тако да ју је жири прогласио за најбољу представу Фестивала.
- Пресрећна сам и задовољна поготово што је ово мој град и што смо први пут наступали у њему. Жао ми је само што није било мало више публике али је срећа огромна. У плану имам већ три представе тако да се искрено надам да нећемо изневерити очекивања и наредне године ““ нагласила је редитељка Наташа Радоњић којој је припала и награда за режију.
Драмском студију „Арт 019“ Дечјег центра Зајечар, који је извео представу „Благослов за бол“ припала је друга награда за најбољу представу Фестивала који се реализовао и ове године у оквиру пројекта „Удахни културу“ Сцене „Маска“.
Неизоставно се мора споменути мала заинтересованост шабачке публике, поготово средњошколаца и њихових професора који воде Драмске секције. Педагошком раду шабачких просветних радника мора се забележити још један минус, а истаћи и похвалити учешће и свакодневно присуство извођењу представа проф. француског језика у Шабачкој гимназији Светлане Вукашиновић Гуцонић, чији пример показује да образовни рад није ограничен само на школске просторије.
ГЛУМАЧКЕ НАГРАДЕ
Шест равноправних глумачких награда додељено је Оливери Иванковић (Адриен), „Луда ноћ у музеју“, Франкофона група Шабачке гимназије, Ањи Нешковић (Малилини), „Гарави сокак“, Пољопривредна школа са Домом ученика Ваљево, Александру Трбојевићу (Петар), Јовани Петровић (Јелена, 28 година) и Тинки Миладиновић (Јелена, после 20 година), „Секунд и 35 стотинки“, Театар 011 Техничке школе „Дрвоарт“ Београд, Николини Вујевић (Хурем), „Тежина круне“, Драмска секција Гимназије „Бранко Радичевић“ Стара Пазова.
ПОХВАЛЕ
За остварења у представама жири је доделио похвале: Стевану Бошковићу (Врач) и Луки Сучевићу (Страшни џин) - „Владоманиаааа“, Драмски студио Омладинске сцене Градског позоришта Рума, Петри Нинић, „Благослов за бол“, Драмски студио „Арт 011“ Дечји центар Зајечар, Михаилу Милошевићу (Пиерре Аугусте Реноир), „Луда ноћ у музеју“, Франкофона група Шабачке гимназије, Андријани Угљешић (Перса), „О мушкарцима и колачима“, Креативни студио и театар „Гартел“ Сремска Митровица, Немањи Деспотовићу (Џане) и Дејану Ђукићу (Официр) „Гарави сокак“, Пољопривредна школа са Домом ученика Ваљево, Михајлу Живановићу (Митке), „Коштана“, Омладинско позориште Техничке школе Смедерево, Анђели Станковић (Жаклина), „Секунд и 35 стотинки“, Театар 011 Техничке школе „Дрвоарт“ Београд, Јелени Вучковац (Махидевран), „Тежина круне“, Драмска секција Гимназије „Бранко Радичевић“ Стара Пазова, Милици Милошевић, „Слијепа улица“, Градско позориште Требиње и Александри Мартиновић (Стана), „Свет“, Гимназија Лазаревац.


О. Гавриловић

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa