Инфо

30. април 2015.30. апр 2015.
СОВЕ ИЗ МИОКУСА НАШЛЕ УТОЧИШТЕ НА ПАЛИЋУ

„УШАРЕ“ НА СИГУРНОМ

Рајко Јанчикић и Драгана Малетић, уз помоћ Ветеринарске станице „Шабац“ и добрих људи, спасли шест младунаца сове
Половином априла на имању у Миокусу, Рајко Јанчикић и Драгана Малетић пронашли су четири младунчета сове, која су испала из гнезда. Двоје љубитеља животиња уз подршку пријатеља и стручњака из Ветеринарске станице „Шабац“ најпре су младунцима „мале ушаре“ обезбедили адекватну храну, смештај и негу, а потом и организовали превоз припадника ове угрожене животињске врсте на Палић, у тамошњи Зоолошки врт.
- Птиће сам нашао случајно, у трави. Када сам угледао прво, мислио сам да није живо, пошто је испало из гнезда. На сву срећу, сви су били здрави. Код нас су лепо напредовали, али су им били потребни бољи услови за живот. Жао ми је што морамо да их напустимо, јер смо се веома лепо дружили. Бригу о њима преузео је Зоолошки врт на Палићу, пошто они имају центар за пријем сова. Сигуран сам да ће тамо имати најадекватнију могућу негу док не буду пуштени у природу, каже Јанчикић.
Велику подршку Рајко и Драгана имали су од директора Ветеринарске станице „Шабац“, Давора Шашића, који је успоставио контакт са Зоолошким вртом на Палићу, где су сове наставиле своје одрастање. Пут севера Србије кренуло је шест сова, пошто су у међувремену прнађена још два младунчета.
- Сове су невероватно корисни чиниоци екосистема. Овде се ради о младим „ушарама“, односно утинама, које су законом заштићена врста у Србији. Забрањено је изловљавање и узнемиравање ових птица. Веома ми је драго да ће ови младунци имати добре услове за развој на Палићу, а велику захвалност дугујемо Рајку и Драгани, који су показали да није случајност што се овакве ситуације дешавају људима који воле и поштују животиње. Ветеринарска станица „Шабац“ им је помогла при набавци хране за младунчад док нису транспортована, а колико смо чули, посебно им се свидела зечетина, наводи Шашић.
Дружење са животињама није непознато Драгани и Рајку. Многим Шапчанима Јанчикић је годинама уназад познат као велики заљубљеник како у обичне, тако и „егзотичне“ животиње. Прошле године, њих двоје су спасли и велики број змија.
Сове су велики чувари природе. Породица сова дневно улови 8 до 12 мишева, чиме у великој мери доприносе заштити пољопривредних усева.
М.С.М.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa