Инфо

30. април 2015.30. апр 2015.
„НИКОЛАЈЕВЦИ“ УСПЕШНИ И НА РЕПУБЛИЧКОМ ТАКМИЧЕЊУ ИЗ МАТЕМАТИКЕ И ИНФОРМАТИКЕ

МАША И АЛЕКСАНДАР МЕЂУ НАЈБОЉИМА

Иако су веома млади већ су у свету науке постигли велике резултате. Зато и не чуди што већ сада знају да су упорност и свакодневно стицање нових знања једини прави пут ка остварењу њихових снова. А један од својих снова Маша Ђурић, ученица ВИ4 ОШ „Николај Велимировић“, претворила је у јаву када је на недавном Републичком такмичењу из математике освојила друго место што никоме од њених вршњака из Шапца ове године није пошло за руком.
- Спремали смо се и мислим да смо постигли добре резултате. Сав труд који смо уложили на крају се исплатио. Потрудићу се да и следеће године поновим успехе ““ каже Маша.
Да јој природне науке иду од руке показује и недавно освојено прво место на Републичком такмичењу из физике.
- По освојеним бодовима била сам трећа у држави и веома сам задовољна и поносна на то. Природне науке су ме одувек привлачиле јер су ми занимљиве управо због тога шо је потребно доста размишљања. Већину слободног времена посветим вежбању али имам времена и за дружење. Волим кошарку и надам се да ћу ускоро почети и да је тренирам. Да би се постигао било какав успех потребно је само радити и не бринути се превише о резултатима. Најбитније је уживати и у раду и са другарима и онда ништа није тешко ““ поручује Маша.
Две године старији Александар Станојчић, ученик ВИИИ3, постигао је више него већина његових вршњака. Током једног викенда успео је да се пласира и на Српску физичку олимпијаду и на Српску информатичку олимпијаду.
- Из физике сам на Републичком такмичењу освојио прво место, а из информатике треће. Како је Републичко такмичење из математике било недељу дана касније имао сам мало времена за интензивније припреме. Дао сам све од себе али ту нисам успео да се изборим за награду. Није тешко када се ради дуже време. Припреме одузимају доста времена али када постигнемо успех исплати се. Због тога сам морао да престанем да тренирам кошарку јер ми је одузимала време за припреме. Ако нешто желите никада не треба одустајати. Потребно је само храбро ићи напред ““ искрен је Александар који намерава да упише Математичку гимназију у Београду.
Поносан на своје ученике је и проф. математике Миољуб Исаиловић. Иако истиче да су могли и боље резултати који су постигнути вредни су дивљења.
- Ово је резултат нашег самопрегорног рада. Рада који се није мерио часовима већ данима, а који се бавио не само задацима везани за школско градиво. У таквим условима и таквој конкуренцији бити међу првих четрнаест стварно је за понос ове школе. Маша Ђурић је међу четрнаест најбољих у Србији, од којих је деветоро из Београда. Морам да истакнем да се Шабац држи у рангу других универзитетских градова. Мислим да је то подстрек да Маша и даље настави да се интензивно бави математиком. Када би правили најбоље одељење из математике у Србији Маша би била у првој половини тог одељења. С друге стране, Аца Станојчић је момак који је ове године направио изванредан продор у науку. Изузетно је радио не само математику него и програмирање и физику. Из математике се стварно максимално трудио. Није могао да се носи са ученицима који имају и више од десет часова математике недељно али оставио је траг. Мислим да су њему отворени путеви ка Математичкој гимназији и бављење науком у будуће ““ уверен је проф. Исаиловић.
О. Гавриловић

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa