Инфо

30. април 2015.30. апр 2015.
У Крупњу обелеЖен МеЂународни дан планете Земље

САЧУВАЈМО МАЈКУ ЗЕМЉУ

Под слоганом „Нека буде чисто“ у организацији Бициклистичко-еколошког друштва „ЕЦОБИКЕ“ из Крупња у уторак 28. априла 2015. године у затвореној улици у центру Крупња обележен је Међународни дан планете Земље који се широм света обележава сваке године различитим манифестацијама и акцијама које имају за циљ да скрену пажњу јавности на значај очувања животне средине и да доведу до промене еколошке свести.
Дан планете Земље први пут је обележан 22. априла 1970. године у Сједињеним Америчким Државама. Овај датум је службено прихваћен као Дан планете Земље на Конференцији Уједињених нација о животној средини 1992. године у Рио де Жанеиру, када је и усаглашен дугорочни програм за промоцију одрживог развоја планете Земље. Зато је Дан планете Земље подстицај следећим људским активностима: стварање услова за одрживи развој, очување биолошких разноврсности, штедљиво коришћење природних ресурса, коришћење оних извора енергије које могу да се обнове, правилно одлагање смећа и коришћење секундарних сировина рециклажом, као и борба против свих фактора који штетно утичу на климатске промене.
Програм Друштва „ЕЦОБИКЕ“ из Крупња усмерен на заштиту животне средине подељен је у више тематских целина и обухватио је неколико активности. Најпре су волонтери ученици Средње школе у Крупњу уједињени у еколошку патролу обишли ужи део града са намером да га очисте од отпада и да укажу да нам само здрава и чиста животна средина може пружити квалитетнији живот и да заједничким снагама треба да подигнемо свест о потреби заштите животне средине и одговорног понашања.
Деца Предшколске установе „Наша радост“ из Крупња су са својим васпитачима извела музичко-сценски плес прилагођен овом догађају, јер су специјално за ову прилику припремили одговарајуће кореографије, костиме и адекватне музичке нумере. Ученици четвртог разреда Основне школе „Боривоје Ж. Милојевић“ из Крупња су извели пригодан рецитал са циљем да скрену пажњу на неодговорно људско понашање које доводи до климатских промена, до ефекта стаклене баште, до глобалног загревања, до нестајања многих биљних и животињских врста са лица Земље.
На крају програма су деца на плочнику затворене улице кредама у боји осликали здраву и незагађену природу као пример сваком грађанину да добро размисли о свом понашању према Земљи, и да заједно допринесемо да Земља буде чистија и лепша. Разлог више за организацију оваквих догађаја је и то да је са повећањем броја становника на Земљи и индустријализацијом дошло до загађења ваздуха, земље и воде. Све већи проблем су и нехигијенске дивље депоније услед чега је у последњих стотинак година планета Земља доживела веће загађење него милионима година уназад.
Душан Жугић

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa