Инфо

30. април 2015.30. апр 2015.
У КРУПЊУ ОДРЖАНО ТАКМИЧЕЊЕ РЕЦИТАТОРА МАЧВАНСКОГ ОКРУГА

НАЈБОЉИ МЕЂУ НАЈБОЉИМА

Већ дуги низ година Библиотека „Политика“ у Крупњу је домаћин смотре рецитатора Мачванског округа која се ове године одржала у четвртак 30. априла и на којој је наступило 74 такмичара из Богатића, Владимираца, Коцељеве, Крупња, Лознице, Љубовије, Малог Зворника и Шапца подељених у млађи, средњи и старији узраст. Смотру је званично отворио Перица Јовановић директор Библиотеке „Политика“ Крупањ који се захвалио свима на доласку и пожелео рецитаторима успешно такмичење.
Треба истаћи да су основни циљеви смотри рецитатора развијање осећања за основне етичке и естетичке норме које садржи поезија, упућивање омладине у сложене садржаје поезије која настоји да одгонетне смисао живота и обухвата свеукупно људско искуство, култивисање говорног израза и развијање што хуманије комуникације међу људима, трагање за суштинским вредностима песме и што сугестивније исказивање мисли и осећања песника, популарисање поезије и ширење круга рецитатора и љубитеља поезије. Када је последњи такмичар завршио свој наступ деветочлани жири се повукао како би донео одлуку који рецитатори ће ући у ужи избор такмичења.
У млађем узрасту ученика од првог до четвртог разреда основне школе наступила су 22 рецитатора која су казивала стихове домаћих писаца за децу. У ужем кругу такмичења изабрано је петоро ученика Исидора Вуковић, Лена Перишић, Никола Станојевић, Николина Новаковић и Сара Маринковић. Члан жирија у млађем узрасту професор доктор лингвистичких наука Анђелка Лазић из Шапца је похвалила рецитаторе: „Било је заиста изузетно талентоване деце и жири је имао тежак задатак. Практично, нијансе су одлучивале о избору најбољих“.
У средњем узрасту ученика од петог до осмог разреда основне школе наступило је 26 рецитатора од којих су у ужи избор ушли Вук Станковић, Милица Арнаутовић, Мина Вукосављевић, Оливера Нинић и Хелена Спасеновић. Члан жирија у овом узрасту професор српског језика и књижевности Драган Тошић из Лознице говори: „Број оних који пролазе на републичко такмичење рецитатора је исувише мали у односу на број учесника на осталим такмичењима. Што се тиче средњег узраста, он је најуједначенији и најбољи у односу на финалисте. Одлуке жирија су донете скоро једногласно и одмах су се издвојили најбољи. Похвално је што деца желе да се баве рецитовањем и да учествују казивајући лепе стихове познатих песника.
У старијем узрасту ученика средње школе наступило је 26 такмичара од којих је у ужи избор ушло шест ученика Жељана Илић, Жељана Матић, Марија Јанковић, Стефан Лукешевић, Стефан Маринковић и Теодора Величковић. Председник жирија Боривоје Божанић глумац Шабачког позоришта је похвалио организацију овогодишњег окружног такмичења рецитатора у Крупњу: „Могу да кажем да ме радује интересовање младих на неговању нашег лепог српског језика. Евидентан је напредак из године у годину, врло се води рачуна о свим елементима: о избору песама које се говоре, затим дикцији, артикулацији и покривености емоцијама. Све то ме врло радује и волео бих да такмичари наставе у том правцу, да буду још бројнији и бољи“.
Ипак, требало је изабрати по једног такмичара у сваком узрасту који ће представљати Мачвански округ на Републичкој смотри рецитатора. Председник жирија је похвалио све рецитаторе, захвалио им се на учешћу и званично прогласио победнике.
У млађем узрасту за најбољег рецитатора проглашена је Лена Перишић из ОШ „Јанко Веселиновић“ у Шапцу са песмом Данијеле Квас „Кажу није то ништа“. У средњем узрасту била је најуспешнија Милица Арнаутовић из ОШ „Краљ Александар И Карађорђевић“ у Јадранској Лешници са песмом Слободана Станишића „Безазлене браон батине“. Најбољи рецитатор у старијем узрасту био је Стефан Маринковић из Средње школе у Крупњу са песмом Бране Петровића „Како Ана решава укрштене речи“.
Првопласирани су за свој успех на поклон добили књиге и дипломе, а остали похвалнице и мотив за учешће на неком од наредних такмичења. За љубитеље изговорене поезије информацију о одржавању Републичке смотре рецитатора објавићемо накнадно.
Душан Жугић

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa