Инфо

30. април 2015.30. апр 2015.
АКТИВНОСТИ ДИРЕКЦИЈЕ ЗА ПОЉОПРИВРЕДУ

ПЕРСПЕКТИВА У ПЧЕЛАРСТВУ

Дирекција за пољопривреду града Шапца ове године је покренула пилот пројекат за развој пчеларства у овом крају. Буџетом, којим је за пољопривреду ове године одвојено дупло више средстава него претходне, предвиђено је и три милиона динара за ову намену. То ће бити довољно за куповину око 200 кошница које ће бити подељене заинтересованим почетницима.
Захтеви се могу подносити до 14. маја. Услови су да будући пчелари морају имати земљу на територији града Шапца, а затим да заврше и положе курс који организује град. Домаћинство не мора да буде регистровано, а не могу се пријавити они који већ имају пчеле. Они који испуне услове добиће до пет кошница. Коначан број ће зависити од броја пријављених. Ако не буде довољно за све који заврше курс, биће стављени на листу чекања за следећу годину.
-Сви који за три године успеју да утроструче производњу неће морати да врате кошнице. Конкретно, ако добију пет, а за три године буду имали 15 кошница, моћи ће да задрже добијене. Остали ће, након тог периода, морати да их врате и оне ће бити дате неком другом. Циљ овог пројекта је да се повеће број људи који се баве пчеларством. Код производње меда нема проблема са пласманима. Цене су изванредне, а све може да се извезе, наводи Владимир Шпегар, директор Дирекције за пољопривреду.
Курсеве ће организовати град са удружењима пчелара са територије града. Предавања ће држати чланови тих удружења, а они ће бити и ментори новим пчеларима у почетном периоду.
Завршена је и јавна набавка за куповину противградних ракета. За ову намену издвојено је нешто мање од три милиона динара.
-Уз савете наших воћара набавили смо 89 ракета висине до 7,9 километара. Поред тога остале су и 32 ракете из претходног периода. Сада ћемо имати све противградне станице пуне, истакао је Шпегар.
М.М.

Најновији број

11. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa