Инфо

14. мај 2015.14. мај 2015.
ПРЕГРШТ НАГРАДА ЗА УЧЕНИКЕ МУЗИЧКЕ ШКОЛЕ „МИХАИЛО ВУКДРАГОВИЋ“

УСПЕХ У МОКРАЊЧЕВОМ ГРАДУ

На недавно одржаном 59. Републичком фестивалу музичких и балетских школа Србије у Неготину ученици Музичке школе „Михаило Вукдраговић“ из Шапца освојили су четири прве и једну трећу награду.
Иако је тек трећи разред Ниже музичке школе Ирина Бродић, у класи Хелене Давидовић, до сада је освојила велики број награда. Још једна у низу али не и мање значајна за ову надасве талентовану девојчицу представља нешто посебно.
- Било је сјајно. Лепо смо се дружили са другарима. Иако је жири био строг док сам свирала било ми је лепо. Представила сам се са обавезном композицијом од Рамоа „Менует“ и Шопеновим „Ноктурно“. Пристају ми те лагане композиције пуне музике тако да Шопена обожавам ““ каже Ирина, мали виртуоз за клавиром.
За Драгослава Васиљевића из Прњавора, ученика петог разреда одсека хармоника Ниже музичке школе у класи Катје Пуповац, ово је само још једна у низу овогодишњих првих награда.
- Такмичење је било јако. Да је било тешко и није. Хармоника је сама по себи тешка, али када нешто волите онда је лако. Не представља ми ни проблем што морам да путујем из Прњавора на часове у Шабац ““ додаје Драгослав.
Његов вршњак, када је у питању Музичка школа али на одсеку гитаре у класи Станислава Станојевића, Алекса Шарчевић, такође је ове године забележио низ успеха.
- Освојио сам прву награду, 98 бодова. Било је тешко. Тата ми свира кларинет па сам одлучио да кренем у музичке воде. У Бечеју сам освојио прво место, сто бодова. У Новом Саду друго место, а у Београду прво. Намеравам да наставим даље и да упишем Средњу музичку школу.
Квартет гитара „Антика Модерна“ кога чине Лазар Марковић, Богдан Петровић, Лука Петровић и Константин Бечејић наступио је први пут у овом саставу освојивши прво место.
- Спремали смо се неколико месеци. Ретко кад смо успели да се сви искупимо заједно али смо успели да одсвирамо најбоље што знамо ““ објашњава Лука који иза себе има запажена соло такмичења.
Како је заједничко вежбање представљало проблем Лазар је са другом Богданом често вежбао захваљујући интернету.
- Потребно је доста вежбања да би се постигло оно што сам желео. Богдан и ја се чујемо преко интернета. Онда вежбамо заједно како наше соло програме тако и за камерни састав. Учествовали смо на републичком такмичењу као трио Богдан, Лука и ја. Ту смо освојили другу награду. Лепше је у друштву. Ова награда ми је најдража ““ истиче Лазар.
За разлику од њих Константину Бечејићу ово је било прво такмичење и одличан почетак и подстрек за даље.
- Такмичење је било добро. На почетку сам имао трему али сам је превазишао. Задовољан сам како смо свирали. Драго ми је што смо освојили прву награду. Допао ми се и Неготин. Било ја забавно и занимљиво, а посетили смо и Мокрањчеву кућу.
Поносан на дечаке из квартета „Антика Модерна“ проф. Стеван Јовић истакао је да су због своје младости изазвали велику пажњу код публике, али и због чињенице да су најмлађи ансамбл који је успео да изведе шпанско-мексичку композицију „Тиерра Местиза“.
- Професорима је увек задовољство и част да раде са талентованом децом. Фасцинантно ми је када чујем децу од десет година која уопште не звуче као деца већ као одрасли људи са изграђеним ставовима и емоцијама. Ученици су испунили како техничке тако и музичке захтеве освојивши прву награду на такмичењу са најстрожим критеријумима ““ нагласио је проф. Јовић.
Само пола бода недостајало је четрнаестогодишњој Нини Васић из Мајура да уместо треће освоји другу награду. Трема је на крају пресудила.
- Ово ми је прво веће такмичење. Немам толико искуства са наступима али сам се потрудила да то изађе како треба. У класи сам код проф. Небојше Влаисављевића тек годину дана. Резултат би био и бољи да сам дуже код њега. Приликом уписа у Музичку школу одабрала сам гитару али сам пребачена на виолину. Било ми је мало теже да се навикнем али сам успела ““ истиче Нина коју ускоро очекује матура како у основној тако и у Музичкој школи.
Презадовољни успехом овим младих музичких виртуоза су и директор Драган Карић и професори. У прилог томе иде и укупан број бодова које је школа освојила а то је 93,86 од могућих сто.
О. Гавриловић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa