Инфо

14. мај 2015.14. мај 2015.
ОШ „СВЕТИ САВА“

КУЋА ПУНА ЉУБАВИ

Прошлог петка ученици, запослени и родитељи обележили Светски дан породице. У едукативној посети била и Ватрогасна јединица Шабац
Мало је речи да опише неописиву радост ученика ОШ „Свети Сава“ изазвану доласком Ватрогасне јединице Шабац. После кратког, едукативног предавања, деца су имала прилику да погледају ватрогасно возило, уђу у њега, поразговарају са ватрогасцима и задовоље своју знатижељу.
- Ми годишњим планом имамо обавезу и дужност да обилазимо све врсте школе, од основних до средњих. Ово јесте први пут али нама је драго да смо могли да дођемо. Посебан је осећај вршити едукацију у оваквој врсти школе. Посета Ватрогасне јединице увек је праћена једном врстом еуфорије. Поред тог дела, који је свакако леп, трудимо се да деци дигнемо свест о опасностима од пожара, дамо основна упутства и напомене. Свакако предавање увек је примерено узрасту деце ““ рекао је Владан Павловић, шеф смене у Ватрогасном батаљону у Шапцу.
Идеја за овакву активност, која је уврштена у годишњи план и програм потекла је од Катарине Весић, мајке која је истакла да је потребно укључити децу са посебним потребама у сва дешавања као и у редовним школама.
- Потребно их је усмерити, као што су то урадили ови дивни људи, ватрогасци, да су поред гашења пожара они ту и за било какву другу врсту помоћи. Захваљујем се командиру који је омогућио и био расположен да учествује у овоме. Сваке године све више смо укључени у сваку активност, не само у обавезе него у делатности и рад школе, и рад са децом. Сарадња је изузетна. Немам речи. Види се и по деци велики напредак, велики помак, и индивидуално и групно. Сви смо, ако можемо ми да кажемо, задовољни. Мало је тешко али јесмо ““ истакла је Катарина Весић.
Добра сарадња родитеља и запослених у ОШ „Свети Сава“ резуртирала је и дружењем са децом у пријатном амбијенту ресторана „Естрада“ поводом обележавања 15. маја ““ Светског дана породице.
- По први пут на један другачији начин решили смо да обележимо овај датум. На опуштен начин желели смо да разговарамо о свему ономе што је везано за боравак деце у школи. Породица је ослонац сваком детету, а узајамна подршка родитеља, деце и школе, односно наставника, разредног старешина, је добитна комбинација. Кад кажем породица не мислим само на ону ближу већ на целу породицу. Сарадња, на време укључивање и тражење помоћи је нешто што даје добре резултате ““ нагласила је директорка Снежана Радовановић.
Као и претходних година Светски дан породице обележен је низом активности. Пријатељи из Црвеног крста Шабац децу су увеселили драмско-рецитаторским и ликовним радионицама на тему породице.
- Међутим, није само дан породице дан када мислимо на нашу децу и родитеље. Мало је рећи да су наша деца током читаве године обасута пажњом, како различитим догађањима, радионицама, приредбама, екскурзијама, пакетићима и слично. Са друге стране, трудимо се и да родитељима изађемо у сусрет, па организујемо заједничке излете са децом и наставницима, различите трибине и предавања на њима интересантне теме, итд. Од недавно у школи постоји Кутак за родитеље, и циљ нам је да на тај начин унапредимо нашу међусобну сарадњу. Све то сматрамо једним скромним али важним доприносом породицама деце из наше школе. Моја највећа жеља је да деца са сметњама у развоју добију у нашем друштву место које заслужују. У нашој земљи постоји много заблуда када су ова деца у питању, и крајње је време да се тиме позабавимо. Суштина је једноставна. У питању су деца као и сва друга, жељна игре, љубави и пажње. То је оно што ми дајемо нашој деци, и могу слободно да тврдим да су деца у нашој школи срећна ““ објаснила је специјални педагог Јелена Мањенчић, стручни сарадник у ОШ „Свети Сава“.
Показало се током претходних месеци да све већи број људи препознаје потребу социјалне интеграције деце са сметњама у развоју тако да су иницијатори дружења били дечји вртић „Бубамара“, ОШ „Ната Јеличић“, Висока школа струковних студија за васпитаче, док са Музичком школом „Михаило Вукдраговић“, ОШ „Николај Велимировић“ и Пољопривредном школом већ годинама сарађују.
- Рад са децом је засигурно један од најлепших, али и најзахтевнијих послова. Изискује много стрпљења, домишљатости и ослушкивања потреба сваког детета понаособ, али исто тако, када видите резултат такве посвећености детету, макар то био и најмањи помак, задовољство је непроцењиво. Оно у чему лично највише уживам је креативан рад са децом. Према мом досадашњем искуству, то је најбољи, најлакши а уједно и најбржи начин да деца усвоје одређене садржаје, од стицања неких елементарних знања и умења, до учења општих правила о понашању у различитим ситуацијама. Исто тако, кроз занимљиве садржаје се и они међусобно најлепше друже ““ поручила је Јелена.
Како је крај школске године близу запослени истичу да је иза њих још једна успешна година испуњена разним дешавањима попут обележавања Дана особа са инвалидитетом, Дана особа са Дауновим синдромом, Дана особа са аутизмом, Нове годину, школске славе, Осмог март пропраћена разноврсним садржајима попут предавања за родитеље или наставнике, приредбама за децу, посетама позоришту и слично.
Основна школа „Свети Сава“ у децембру прошле године прославила је четрдесет година постојања. Једина школа у западном региону за децу и одрасле са сметњама у развоју бави се образовањем и васпитањем деце и одраслих од пет и по до тридесет година.
О. Гавриловић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa