Инфо

28. мај 2015.28. мај 2015.
ЗЕЛЕНИ СРБИЈЕ ОБЕЛЕЖИЛИ СВЕТСКИ ДАН БЕЗ ДУВАНСКОГ ДИМА

ПРОГРАМСКИ ЦИЉЕВИ У ОБЛАСТИ ЗДРАВСТВА

Покрет за Шабац Зелених Србије, у суботу је обележио 31. мај, Светски дан без дуванског дима, постављањем промо штанда у пешачкој зони у Шапцу и анкетирањем пушача. На основу специјализованих тестова, утврђено је да код 43% испитаника постоји лака никотинска зависност, док је средње тешка и тешка зависност развијена код 26% до 32%. У вези са могућношћу да остави пушење у наредних месец дана двоуми се 29% испитаника, а 16% њих нема намеру да се растане са овом навиком. Охрабрује чињеница да више од половине испитаника, тачније, 55%, показује изражену спремност да остави пушење, али је уочљива потреба за подршком околине и институција.
Овом приликом, председник Зелених Шапца, др Дејан Павловић, појаснио је и програмске циљеве Зелених Шапца у области здравства.
Поводом 31. маја, Светског дана без дуванског дима, Покрет за Шабац Зелених Србије подсећа на потребу заустављања незаконите трговине дуванским производима. На тај начин ћемо смањити доступност ових производа свим категоријама становништва, а посебно младима и заштитити њихово здравље. Уједно ћемо спречити њихово регрутовање за незакониту продају дуванских производа, као и усмеравање тако зарађеног новца у криминалне токове уместо у државни буџет и здравствени фонд. Управо је полупразна каса здравственог фонда разлог бројних проблема у систему здравствене заштите. Снажно се залажемо за укидање забране запошљавања високо стручних кадрова у здравству како бисмо што пре ускладили квалитет здравствених услуга на територији целе Републике Србије, скратили време чекања на медицинске процедуре и интервенције, ускладили здравствене капацитете и старосну структуру становништва, повећали број задовољних корисника здравствених услуга и запослених у систему здравствене заштите, додао је Павловић.
Према речима председника Зелених Шапца, “постизање ових циљева, уз боље управљање унутар система и укључивање приватног сектора у систем здравствене заштите и осигурања, омогућиће да пацијента коначно поставимо у центар здравствене заштите и учинимо му доступном медицину благостања“.
У Србији пуши 35% становника старијих од 15 година иако је одавно познато да је употреба дувана један од најзаступљенијих фактора ризика по здравље, посебно за срчани удар, обољења периферних крвних судова и повишен крвни притисак, шлог, хроничну опструктивну болест плућа, рак плућа, гркљана, уста и других локализација.
М.Ф.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa