Инфо

28. мај 2015.28. мај 2015.
НА РЕПУБЛИЧКОЈ СМОТРИ УЧЕНИЧКОГ ЛИКОВНОГ СТВАРАЛАШТВА НАГРАДЕ ЗА УЧЕНИКЕ ШКОЛЕ ПРИМЕЊЕНИХ УМЕТНОСТИ

БЛИСТАВА ПРЕДАНОСТ РАДУ

На измаку школске године ученици Школе примењених уметности поново су забележили успех и то на Републичкој смотри ученичког ликовног стваралаштва. Два прва места, једно друго и два трећа у категорији средњих уметничких школа у Србији више су него довољан разлог за потврду изузетног талента ових младих уметника, али и великог ентузијазма и уложеног труда и рада њихових професора.
- Свакодневни трогодишњи рад са професорком калиграфије Наташом Јовановић на секцији уродио је плодом и довео до тога да добијем прву награду на овом конкурсу. Прошле године сам освојила треће место, али од тада сам много радила, усавршавала се, учествовала на разним конкурсима, радионицама... Труд се исплатио, награду сам добила за калиграфски рад што ме посебно радује јер она показује колико сам напредовала у овој, мојој омиљеној, вештини уметничког изражавања ““ одушевљена је Милица Николић, ученица ИИИ2.
Највише успеха ученици Школе примењених уметности имали су када је у питању графика. Теодора Обрадиновић и Александар Максимовић, ученици ИИ2, освојили су прво и треће место, док је ученици ИИ4 Емилији Рувидић припала друга награда.
- Награда коју сам добила значи ми пуно. Она је награда за мој рад и труд и велика мотивација за даљи рад и напредовање. Врло сам поносна на себе, на свој успех и на своју школу која ми је омогућила услове за рад. Исто тако, мислим да је и школа поносна на мене и да и њој овај успех значи као мени. Надам се да ће и убудуће бити још оваквих награда ““ убеђена је Теодора.
Поред преданости, када је у питању рад са децом, по мишљењу њихове професорке ментора Наташе Јовановић, добитнице признања за дугогодишње унапређивање наставе ликовне културе, потребни су, пре свега, мотивација, афинитет, богатство емоција и љубав.
- Све се то у нама преплиће, негује и надограђује искуствима сазданим од успона (победа, награда, признања) и падова, када се у радовима не препознаје квалитет и порука. Уметност је просто игра ““ много нуди, а ми узимамо оно што нам треба. Језик уметности је препознатљив, па није тешко на време пронаћи међу ученицима праве таленте. Такви ђаци се издвајају квалитетом, жељом, амбицијом и енергијом. И управо у том препознавању је можда и суштина мог позива. А ученицима није важно утрошено време, нити квалитет материјала на коме и са којим раде, важније је да своју креацију, сопственом жељом и визијом, изнесу до краја. Лепо их је гледати како су предани раду, како заблистају кад им упутим позитиван коментар, подстрек да наставе, и како уживају у тој игри маште и сопственог талента. Са правом могу да кажем да су ученици прави бисери, које ја, као њихов професор препознајем и брусим, тако што им допуштам да креирају сопствену замисао, како би радови били препознатљиви по својој посебности и начину импровизације. Уз моје надгледање и евентуалне интервенције обострани успеси су неизбежни. Награде доживљавам као нешто релативно, али се свакако радујем кад други у нашем раду препознају квалитет и поруку ““ истиче проф. Јовановић.
Није изостала награда, и то трећа, за скулптуру која је додељена Милошу Симићу, ученику И2 чији је професор ментор била Драгана Малишић Марковић. Школи примењених уметности додељена су и признања за успешне колекције калиграфије, фотографије и графике. Понос на своје ученике, али и професоре, није крила ни директорка школе Невенка Ђокић истакавши да је у овој школској години тридесет ученика добило једну од прве три награде на републичким и међународним конкурсима.
- То је за њих сигурно велики подстрек за даљи рад и напредовање. Такође, огромна заслуга за њихов успех припада и професорима. Наташа Јовановић је годинама један од најнаграђиванијих наставника у нашој школи, веома је посвећена педагошком раду, успешно води Калиграфску секцију, а њена енергија и ентузијазам се преносе и на ученике. Заслужено је добила признање за дугогодишње унапређивање наставе ликовне културе ““ рекла је директорка.
О. Гавриловић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa