Инфо

11. јун 2015.11. јун 2015.
ДЕЧЈИ ХОР „ЛИРА“ ОШ „МИЋА СТАНОЈЛОВИЋ“ У КОЦЕЉЕВИ ПРОСЛАВИО ТРИ ГОДИНЕ ПОСТОЈАЊА

СВЕТСКИ, А НАШЕ

Велики музички спектакл прошлог петка у коцељевачком Дому културе остаће у сећању свих оних који су то вече присуствовали прослави трогодишњице постојања Дечјег хора „Лира“ ОШ „Мића Станојловић“. Познати по извођењу песама на више светских језика хор је по ко зна који пут потврдио свој квалитет док је проф. музичке културе и оснивач хора Иван Марковић с правом био поносан на анђеоске гласове својих ученица.
- После овако добро увежбаног и успешно изведеног програма на сцени, могу изразити само велико одушевљење и похвале за све учеснике. Публика је имала прилике да види један изузетно концизан, разноврстан репертоар. Драго ми је што се публика одазвала у великом броју и колико сам имао прилике да чујем, да су све време програма певали заједно са нама, што је јако леп осећај за мене као музичког педагога. Драго ми је да су деца остварила велики напредак у раду самном, да смо открили њихове таленте. Велику захвланост дугујем директору школе, Павлу Алексићу, који је имао слуха за све наступе Дечјег хора ван општине Коцељева као и одлазак на такмичења вокалних солиста, колегама, родитељима али и свакако најзначајнијој особи, госпођи Мири Адањи Полак, која ме је пре тачно три године наградила полуконцертним клавиром за рад у школи. Захваљујући њој, основна школа, у којој радим, је добила први клавир, од времена свог постојања. Самим тим сам обогатио своју наставу са децом и од тада долази до успешне реализације низа наступа дечјег хора као и солистичких концерата од којих су многи припређени и у хуманитарне сврхе. А изненађења тек предстоје у наредној школској години - обећао је проф. Марковић.
Програм је отворен видео презентацијом Дечјег хора, а одмах потом је уследило извођење академске увертире Јоханеса Брамса „Гаудеамус“. Најмлађи али и они млади духом запловили су са хором у свет омиљених анимираних филмова кроз нумере „Онце упон а децембер“, „Хеигх-хо“, „Еделњиссе“ и „Ундер тхе сеа“. Други део програма започет је „Одом радости“ Лудвига ван Бетовена на немачком језику. Уследила је композиција „Креће се лађа француска“. Љубав пема домовини заокружила је Татјана Живановић говорењем стихова „Хеимњех“. Ученик петог разреда Андрија Пантелић извео је нумеру шпанског композитора Франциска Таргете „Танго“, док је вокална солисткиња Анастасија Антонић, ученица шестог разреда, извела филмске нумере „Кажи зашто ме остави“, „Девојко мала“, као и композицију Ане Станић „Град“. „Бумбаров лет“ руског композитора Корсакова интерпретирао је на хармоници ученик шестог разреда, Никола Мијаиловић. А да нису заборављени и стари мајстори музике, показала је ученица седмог разреда, Јована Којадиновић извођењем нумере италијанског композитора Перголезија „Где је онај цветак жути“ уз клавирску пратњу проф. Марковића. Милица Марковић освојила је публику својим блиставим вокалом отпевавши композицију „Yоурс“ од Елле Хендерсон. Одмах потом придружио јој се Дечји хор „Лира“ који је подигао атмосферу у публици на још виши ниво извевши израелску нумеру „Хава нагила“, јапанску „Танабата“ и грчку народну песму „Мариа мета китрина“.
Публика је имала прилику да по први пут види модерну, светски популарну тренинг дисциплину „Паркоур“ насталу осамдесетих година у Француској. Стефан Пантелић и Милош Павловић, уз видео презентацију и музику, извели су веома захтевне вратоломије на сцени од којих је многима застајао дах. Свечаност, чију су конферансу водиле Дуња Јовановић и Кристина Ђаковић, приведена је крају кореографијом плесне групе школе уз песму „Фламингоса“ „Луди летњи плес“.
О. Гавриловић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa