Инфо

25. јун 2015.25. јун 2015.
ИЗЛОЖБА И КЊИЖЕВНИ МАТИНЕ ЗА ДЕЦУ

НИЈЕ МЕ СТРАХ

У холу Библиотеке шабачке, отворена је изложба “Чаробни свет сликовница“ Дубравке Пађен-Фаракаш и Дражена Јарабека, након чега је одржан књижевни матине за децу.
Аутентично, сликовито, кроз непосредну и живу интеракцију са малишанима, аутори су представили проблемску сликовницу “Није ме страх“.
- То је прича о дечаку који има ирационалне страхове и не зна како да се суочи са њима, иако је свестан да је истина оно што му родитељи поручују ““ да је све у његовој глави. Деца му се непрекидно ругају и он одлучује да то промени, и, што је најважније, успева у својој намери. Бит ове проблемске радионице је олакшавање социјализације и схватање да је снага у нама самима. Иако страхови нису само проблем деце, него и одраслих, у сликовници проговарамо из дечје перспективе, каже Дубравка, која је по струци професор педагогије, једно време је радила на Одјелу за рад са децом и младима у књижници, где је “упознала много деце, која су деловала насмејано и ведро, али, упознавши их, схватила сам да имају много проблема. Оно што никад нисам заборавила је да сам ја била мала и да ми је било тешко да прихватим себе. Знам колико би ми било лакше да је неко о томе говорио са мном, али то су табу теме, о томе се ћутало. Управо је то разлог што сам почела да радим проблемске сликовнице“.
Седам година траје сарадња између Дубравке и Дражена, у којима је настало пет заједничких проблемских сликовница.
- Реч је о сликовницама које дотичу оне проблеме који су јединствени, а тичу се како деце, тако и одраслих, као што су растава родитеља, страх, отуђење од обитељских обичаја... Последња сликовница, “Тајна“, осликава отуђење од живота, нешто што нас свакодневно меље, а дечак из приче открива нов начин гледања на свет и живот, начин на који настају боје у сивом свету у ком је до тада живео и ту тајну дели са одраслима, каже Јарабек.
Деца имају проблем да идентификују своја осећања, али, уколико се емоционално укључе у доживљаје лика из приче, што се догодило у Библиотеци шабачкој протеклог четвртка, имају већу могућност да их препознају и изразе.
Дубравка Пађен-Фаракаш је директорка Градске и свеучилишне књижнице у Осијеку. Аутор је неколиких сликовница за децу, међу којима је “Господин Ото и стари наслоњачи“, за коју је добила награду за најбољу хрватску сликовницу 2011. године. Дражен Јарабек је завршио Ликовну академију у Загребу, протеклих неколико година живи у Осијеку и предаје илустрацију у Школи за текстил, дизајн и примјењене уметности. Добитник је Велике награде УЛУПУХ на Изложби хрватске илустрације за дјецу и младе и награде “Григор Витез“.
М.Ф.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa