Инфо

9. јул 2015.9. јул 2015.
ОДНОС ПРЕМА ЖИВОТНОЈ СРЕДИНИ

ЕКО ФОТО 2015

У галерији Културног центра Шабац, протеклог понедељка, отворена је десета и ретроспективна изложба уметничких фотографија ЕКО ФОТО 2015 - Однос према животној средини, у организацији Центра за фото таленте Београд и Покрет за Шабац Зелених Србије. Ово је ретроспективна поставка, на којој су приказани награђени радови на протеклих девет. До сада је обишла тридесетак галерија у двадесет градова и места у Србији.
- Ова поставка представља призоре којима се нико не може поносити. Фотографије поручују да не смемо да дозволимо да се настави даље уништавање природне средине, него да морамо да створимо такво друштво у којем неће бити потребе да се природа штити, јер неће бити угрожено ни на који начин. Кроз институције ове државе морамо створити услове да у сваки фабрички димњак буде уграђен филтер за пречишћавање ваздуха, да се све отпадне воде пречишћавају пре испуштања у водотокове, да се комунални отпад третира као сировина, а не као смеће, да се опасан отпад уклони на законом прописан начин, да се спречи даље смањивање површина под зеленилом у корист паркинг простора и тржних центара, да се законом заштите јединствена подручја очуване природе, истакао је председник Зелених Шапца др Дејан Павловић.
Отварању изложбе је присуствовао и заменик градоначелника Шапца Немања Пајић, који је нагласио да је “поражавајући поглед на ретроспективу претходних девет изложби, јер је видно да нисмо напредовали, али да поставка даје допринос подизању еколошке свести, коју Град Шабац подржава“.
Председник Центра за фото таленте Момир Драгићевић, подсетио је присутне да је изложба посвећена Дану заштите животне средине.
- Центар за фото таленте основан је пре десет година у Београду, као невладина организација чији је основни циљ популаризација фотографије и фотографског стваралаштва међу школском омладином. Од свог оснивања, Центар се бави окупљањем, дружењем и обуком младих заљубљеника у фотографију и фотографско стваралаштво. Пре десет година, Центар је на иницијативу Покрета горана Србије, а под покровитељством Фото савеза Србије, покренуо годишњу такмичарску изложбу фотографија под називом „ЕКО ФОТО - Однос према животној средини“, рекао је Драгићевић.
Ова изложба сваке године окупља између 60 и 80 фотографа и фото-аматера који су чланови свих двадесет фото клубова из Србије, као и фотографе и фото-аматере самосталне излагаче из Србије и иностранства. До сада су учествовали фотографи из Словеније, Хрватске, Босне и Херцеговине, Црне Горе, Македоније, Канаде, САД и Бразила.
М.Ф.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa