Инфо

23. јул 2015.23. јул 2015.
ЖИВОТ У СКЛАДУ СА ПРИРОДОМ

КУЋЕ ОД БАЛИРАНЕ СЛАМЕ

У организацији Зелених Шапца, у Културном центру је уприличена трибина под називом ““ “Живот у складу са природом ““ Куће од балиране сламе“. После мотивационог говора омладинског радника Небојше Ђерића, о еколошким кућама, говорили су инжењери заштите животне средине Маринко Велемир и Александар Фирауновић.
Иако се изградња кућа и зграда од органских материјала у свету се већ деценијама практикује, стручњаци су мишљења да би ово могла бити и наша стварност у блиској будућности.
Било је речи о основним карактеристикама градње од органских материјала, о унутрашњим микроклиматским условима, економској ефикасности и лакој набавци материјала. Органски материјали, поготову балирана слама, имају карактеристику да одржавају оптималан ниво влаге у просторијама у свим годишњим добима, што доприноси и мањој енергетској потрошњи.
То добро звучи, али, колико траје?
- Објекти од балиране сламе могу да трају неколико десетина, чак и стотина година, све док бала сламе није влажна до одређеног процента. То су типови градње који су се користили пре него што смо почели да користимо армирани бетон, каже Маринко Велемир.
Али, то је слама, а она гори, мислили смо. Јесте да је у питању бајка, али у “Три прасета“, вук је претио једном од њих: “Дунућу, ватру сунућу и срушићу вам кућу“. Без шале, шта ако букне пожар?
- Ове куће су ватроотпорне, зато што је балирана слама компресована, а с обзиром да је везана иловачом и земљом, има стуруктуру која је тешко запаљива. Ако узмете лулу и поклопите је палцем, угасићете је, јер, нема довољно кисеоника. Ако узмете књигу и ставите га на ватру, она неће букнути, као када бисте цепали лист по лист. За сагоревање, односно, убрзану оксидацију, неопходан је одмер ваздуха и материје која гори, каже Јозефина Јакшић, васпитачица.
Поред наведеног, куће од балиране сламе су веома еластичне, за разлику од бетона који лако пуца. У трусним подручјима Европе, овај метод је највише заступљен.
- Желим своју кућу да направим од балиране сламе. Некада су код нас куће прављене на тај начин и данас су, због климатских промена, еколошки знатно погодније за живот. Лако су обновљиве и за живот неупоредиво здравије. Лако су обновљиве, требало би само водити рачуна о основним стварима, за живот је много здравије, каже архитекта Александра Саватић.
Трибина која је изазвала велику заинтересованост наших суграђана, представља увод у градњу прве куће овог типа, највероватније на Шљункари.
- Желимо да реализујемо пројекат градње куће од еколошких материјала који ће показати енергетску ефикасност и принципе зелене екологије на делу. Планирамо да у околини те куће направимо и еколошко село. Направили смо пилот пројекат којим ћемо конкурисати за фондове Европске Уније и прикупили материјал који је потребан, изјавио је Дејан Павловић, председник Зелених Шапца.
М.Ф.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa