Инфо

23. јул 2015.23. јул 2015.
ИПАРД ПРОГРАМ МИНИСТАРСТВА ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ ИЗ ПРЕДПРИСТУПНИХ ФОНДОВА ЕУ

МЕРЕ ПОДРШКЕ РУРАЛНОМ РАЗВОЈУ

Европска комисија почетком ове године усвојила је предлог ИПАРД 2 програма Републике Србије о коришћењу предприступних фондова Европске уније за рурални развој определивши 175 милиона евра за његову реализацију. Он би требао да допринесе повећању конкуретности, продуктивности и усклађивању са европским стандардима у погледу пољопривредних производа, као и свеопштем побољшању квалитета живота у руралним подручјима.
- Средствима намењеним за рурални развој, односно ИПАРД средствима, могуће је инвестирати у секторима млека, меса, воћа и поврћа. Односно, могуће је куповати пољопривредну опрему и механизацију, укључујући и тракторе до сто киловата. Затим системе за наводњавање, изградњу и реконструкцију објеката у сточарској производњи, изградњу подних складишта за житарице и уљарице, изградњу хладњача и остале ситне механизације. Програмом је предвиђен повраћај средстава до шездесет посто, а за млађе пољопривреднике до четрдесет година и до шездесет пет посто - каже дипл. инж. Зоран Бељић из Пољопривредне саветодавне и стручне службе Шабац.
По објављивњу конкурса за доделу средстава од стране Управе за аграрна плаћања пољопривредни произвођачи морали би да поднесу бизнис план с тим што би за средства до педесет хиљадада евра био поједнстављен, а преко педесет хиљада евра нешто сложенији.
- Уз конкурс морала би да се приложи и потребна документација како би Управа могла фактички да сагледа све њихове карактеристике, а самим тим и утврди да ли имају права за доделу средстава. Тек након провере документације и одобравања пројекта неком пољопривредном произвођачу он почиње са инвестиционим активностима и то са сопственим новцем. То је на неки начин добро јер пољопривредни произвођачи не би унапред куповалаи па онда се питали да ли имају право на остваривање повраћаја из ИПАРД програма. Реализована активност, инвестиција, оно што купе од механизације или изграде објекат, мора бити у сагласности са националним стандардима и стандардима ЕУ. Али, наравно, тек пред исплату средстава. По реализованој инвестицији пољопривредни произвођачи подносе и рачуне као и доказе о уплати средстава чиме доказују обављену трансакцију истовремено прилажући и потребну пратећу документацију - објашњава Бељић.
За разлику од националног програма овде ће се обављати вишеструка контрола и то на почетку, током реализације инвестиције и после пет година у смислу завршне контроле. Национални програм за рурални развој, који је могуће већ и ове године остварити, предвиђа повраћај за купљену опрему и механизацију у висини од 40 посто без ПДВ од уложених средстава с тим што је ужи избор опреме и механизације него што ће то бити могуће кроз ИПАРД програм.
- Осим трактора, којих нема у националном програму, биће могуће набавити и плугове, тањираче, сетвоспремаче. Национални програм, пре свега, остаће за мања пољопривредна газдинства док не достигну неку већу производњу када ће и они моћи да се укључе према критеријумима које ИПАРД програм прописује. У сектору производње млека моћи ће да конкуришу пољопривредна газдинства од двадесет до триста млечних крава, за већину механизације, а преко триста млечних крава највише ће се односити на изградњу капацитета. У сектору производње меса моћи ће да конкуришу пољопривредна газдинства од двадесет до хиљаду говеда, од сто педесет до хиљаду оваца, од сто до десет хиљада свиња. Ко се бави живинарством од четири хиљаде до педесет хиљада бројлера. У сектору производње житарица, уљарица и шећерне репе моћи ће да конкуришу пољопривредна газдинства са два до педесет хектара земљишта. У сектору производње воћа и поврћа моћи ће да остварују пољопривредна газдинства од два до двадесет хектара јагодичастог воћа и од пет до сто хектара неког другог воћа. Што се тиче повртарске производње моћи ће да конкуришу пољопривредна газдинства која имају од петсто до десет хиљада квадратних метара заштићеног простора или од 0,5 до 50 хектара отвореног простра за производњу воћа. Тако ће и нешто ситнија газдинства моћи у производњи ратарских култура и воћа и поврћа фактички да остварују средства из овог програма.
Већи избор механизације, као и фондови, омогући ће пољопривредним произвођачима куповину механизације и опреме како у земљи тако и у иностранству али само по европских стандардима што је један од услова.
- За сву купљену опрему и механизацију морају се поседовати потврде о којима ће детаљније бити речено по расписивању конкурса. Манимални износ повраћаја, а не минимални износ инвестиције, у воћарству, ратарству и повртарству, биће рецимо 10.000 евра што значи да испод 17.000 евра не може бити мања вредност инвестиције или набавке механизације, опреме и слично, док је у сектору за млеко и месо 15.000 евра - наглашава Бељић.
Повољност програма огледа се у понуди широког спектра опреме и механизације потребне пољопривредним газдинствима. Ипак, програм повлачи и одређена ограничења јер се морају испунити стандарди у погледу добробити животиња на нивоу националног програма. Један од општих услова је акредитовање сваке мере из ИПАРД програма од стране Управе за аграрна плаћања, као и укључивање банака и Фонда за развој који ће пољопривредним произвођачима омогућити повољне кредите за потребне инвестиције. Тако би се што већем броју произвођача омогућило учешће у овом програму у коме се почетне инвестиције крећу од педесет до сто хиљада евра.
О. Гавриловић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa