Инфо

23. јул 2015.23. јул 2015.
СЕЋАЊЕ НА МОДЕРНЕ ЗАЛИВНЕ СИСТЕМЕ, “ПОДГРЕВА“ВРЕЛО ЛЕТО У МАЧВИ

ВЕШТАЧКА КИША НЕКАД ЈАВА, ДАНАС САН

Коштали “ђаво и по“, а уништени за “тили час“. Уложен огроман новац, а само две године освежавали више стотина хектара плодних ораница, стварајући услове за две жетве годишње. Рушилачки стампедо подстакао Закон о враћању одузете земље сељацима
Вештачка киша из модерних заливних система у које је својевремено ДП Оглед из Богатића уложило више милиона долара падала је свега две године. То је обезбедило рекордне приносе и две жетве годишње. Било је речи о 800 хектара, “покривених “ заливним системом, а између осталог и на њиви Велико поље, површине око 200 хектара, крај пута, између Метковића и Белотића. Кад су заливни системи укључивани, свежина се осећала далеко, без обзира на врелину лета. Усеви су задржавали модро-зелену боју.
Данас је све другачије. Велика њива, издељена је на више мањих. Усеви на њима вену, а има доста и сасушене траве. Од скупоцених заливних система, који су покривали сваки педаљ плодне земље, остали су само бунари пуни смећа, чак и лешева угинулих животиња.
- Ово је изразито сушна година. Приноси ће бити упола мањи од очекиваних, а то се одмах одразило и на пијачне цене. Нажалост, ми смо немоћни. Остало је само да гледамо у небо и надамо се киши, за коју је већ сада касно, каже Живорад Мартиновић, угледни пољопривредник из Богатића.
Две жетве годишње на Великом пољу, постале су сан, а модерни заливни системи нестали су готово преко ноћи.
Стручњаци из аграра, пре више деценија истакнути руководиоци предузећа, тврде да и поред заливања није било лако привести високом приносу све делове велике њиве који нису имали исти квалитет. Они истовремено наглашавају да је “вештачка киша“ била један од најважнијих услова. Нису жалили труда. Уз стечено знање, доста труда и примену других неопходних агротехничких мера, успели су. Сећају се и поносно истичу да је Велико поље могло да да и осам тона пшенице по хектару. На истој земљи су захваљујући заливању успешно реализовали пострну сетву.
- Закон о враћању одузете земље сељацима је поспешио рушилачки стампедо. Велико поље се нашло на удару. Наследници земље су то прославили као своју велику победу, а тренутно, због овогодишње незапамћене суше поље делује сабласно, каже Милан Мишковић из Белотића.
Није помогло ни пријатељско убеђивање почившег великог сликара Милића од Мачве, који се залагао за формирање деоничарског друштва у коме би “Оглед“ унео поменуте заливне системе, а пољопривредници земљу.
Мачвански ратари су данас способни да наводњавају веома мале површине. За њих је то скупа и углавном недостижна инвестиција. С друге стране је огромна штета коју трпе и ове године, а многи је проглашавају елементарном непогодом.
Педантни статистичари су израчунали да је у текућем месецу пало само литар воде по квадратном метру. То је кажу исувише мало и приноси јесењих култура биће знатно умањени.
Љ.Ђ.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa