Инфо

13. август 2015.13. авг 2015.
ОДРЖАН ШЕСТИ ЦЕРСКИ МАРШ

СРБИЈА НИЈЕ РИЈАЛИТИ ШОУ

Поводом годишњице Церске битку и у част церским јунацима, који су извојевали прву победу над Аустроугарском у Првом светском рату, и ове године организован је Церски марш. Славним прецима у част више од хиљаду учесника препешачило је од Шапца до спомен обележја у Текеришу на Церу. Патике, флашица са водом и добра воља, за пешачење у славу церским јунацима није потребно ништа више. Заједничка жеља свих у колони дугој километар и по.
-Да се одужимо нашим дедовима, да им посетимо гробове, зато што су се жртвовали то су заслужили, није нам напорно, пешачили би два дана и ноћи, сложили су се посетиоци.
Тридесетосам километара од Шапца до Текериша изазов је шесту годину за све генерације. На традиционалну пешачку туру дошли су из свих крајева Србије.
-Мој деда је био ту да се бори, а ја сам ту да то обележим, за свог унука, имам 63 године и први пут учествујем, рекао је Драган Собљан из Сремске Митровице.
-Имам 12 година и учествујем зато што иде моје друштво, и јесте напорно издржаћу, истакао је Младен Тешић из Грушића.
-Из Књажевца сам дошла због марша, навела је Александра Акик.
Овогодишњи Церски марш, под слоганом “Младости, пробуди се. Србија зове“, посвећен је Момчилу Гаврићу најмлађем војнику и каплару, који се након убиства породице српској војсци прикључио са осам година.
-Више од хиљаду људи из нашег града иде и то лако и насмејано, да одамо пошту нашим прецима, славним јунацима Церске битке да на тај начин покажемо да нисмо заборавили истакао је Божидар Катић, председник Удружења „Церски марш„.
Уз две паузе за доручак и краћи одмор у част славних предака пешачило се осам сати, у пратњи полиције, војног санитета и цистерне са водом.
Саобраћај на регионалном путу био је успорен док је колона пролазила. Пауза у вожњи никоме није представљала проблем. Поздрави и подршка за поштовање историје и дуга према прецима и кроз бројна села од Шапца до Текериша. Да се не забораве жртве и дела церских јунака , да се традиција пренесе на покољења.
Председник Удружења Церски марш на споменику на Текеришу захвалио се свима учесницима што су показали да Србија није ријалити шоу.
-Србија су млади људи који знају ко су, шта су и одакле су, а самим тим и куда иду. Погледајте у насмејана лица људи поред Вас после препешачених 40 километара, то је лице Србије, рекао је Катић.
И ове године учесници Церског марша, кажу, своју мисију су испунили.
Организатори су захвалили свима који су им помогли да се манифестација и ове године успешно реализује.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa