Инфо

13. август 2015.13. авг 2015.
ПРЕДСТАВЉЕН НАЦРТ ЗАКОНА О ПОЉОПРИВРЕДНОМ ЗЕМЉИШТУ

НОВОСТИ У АГРАРНОЈ ПОЛИТИЦИ

Представници министарства пољопривреде упознали су заинтересоване грађане са новинама које ће донети нови Закон о пољопривредном земљишту, на јавној расправи одржаној у Средњој пољопривредној школи

Рационалније коришћење државног обрадивог земљишта, и веће могућности малих пољопривредних произвођача, највеће су новости које доноси законско решење којим се уређује ова област. Прадставници Министарства пољопривреде су, на позив Удружења сточара, у Средњој пољопривредној школи у Шапцу организовали јавну расправу о предложеном закону. Жеља надлежних је да пре доношења коначне верзије закона чују мишљење свих заинтересованих грађана и удружења, како би Закон о пољопривредном земљишту био што квалитетнији.

- Желимо да ојачамо мале произвођаче, који полако губе трку са крупним капиталом. Новим законом они ће бити приоритетни приликом издавања државног пољопривредног земљишта у закуп, а новост је и то да ће само мали пољопривредни произвођачи моћи да купују државно земљиште. Они ће моћи да купе до 20 хектара земљишта, под условом да у власништву немају више од 30 хектара обрадивих површина. Осим тога, у свакој локалној самоуправи на подручју Србије, трећина државног пољопривредног земљишта може се издати једном великом инвеститору. Тренутно, половина државног пољопривредног земљишта није у закупу, а један од циљева новог закона биће да се тај проценат драстично повећа, рекао је државни секретар у министарству пољопривреде проф. др Зоран Рајић.
Према проценама, држава у власништву тренутно има око пола милиона хектара, а ту земљу у будућности, применом новог Закона пољопривредном земљишту, жели ефикасније да користи. Због нелегалног коришћења земљишта, држава тренутно води судске спорове у којима потражује више од 22 милиона евра. Нови закон ће, тврде надлежни, спречити узурпацији државног пољопривредног земљишта.
- Уводе се значајно веће новчане казне за узурпаторе, али и право локалних самоуправа да скине род у случају узурпације од стране НН лица. Измене и допуне Закона предвиђају пооштравање санкција за узурпаторе државног пољопривредног земљишта, али и локалне самоуправе које не поштују рокове и процедуре у доношењу и спровођењу годишњег програма заштите, уређења и коришћења пољопривредног земљишта. Уводе се казне за узурпаторе у висини троструког износа највише постигнуте просечне цене закупа на територији округа. Ако је НН лице узурпатор, јединица локалне самоуправе може да донесе одлуку о скидању усева, навео је Рајић.
М.С.М.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa