Инфо

24. септембар 2015.24. сеп 2015.
МЛАДИ ИНИЦИЈАТИВЕ СЕЛО - ГРАД

ПРОГРАМ ЗА МЛАДЕ

Иницијатива Село – град представила је у уторак Програм за младе града Шапца. Председница младих Иницијативе, Ана Сећири изнела је пет тачака овог програма.
На прво место је стављено образовање и професионално усавршавање, потом запошљавање и предузетништво, па побољшање квалитета живота младих на селу. Четврта тачка програма је активност младих и друштвено – политичко укључивање, а пета здравствена и социјална заштита.
Координаторка младих на селу, Ивана Катић истакла је да је примарна мисија Иницијативе окупљање и задржавање младих на селу након завршених студија. Пример је дала и сама, пошто се по завршетку студија економије вратила у родни Слепчевић.
-Настојимо да укључимо младе у процесе, како решавања проблема, тако и доношења битних одлука везаних за рурални развој и рурално подручје. Битно је и да доведемо инвестиције у селу, путем којих ће се реализовати важни пројекти. Основни циљ програма је да се смање миграције из села у градове. Специфични циљеви су едукација младих, као и одржавање културно – уметничких манифестација. Желимо и да свако село има свој архив и библиотеку, који ће користити мештани, али и посетиоци, рекла је Катићева.
Као највеће проблеме свог места навела је пасивност младих и њихова незаинтересованост за проблеме који их окружују и укључивање у њихово решавање. Такође, верује да велики део слободног врмена не знају ни како да упразне. Као разлог за одлазак у градове навела је немогућност запослења на селу.
М.М.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa