Инфо

15. октобар 2015.15. окт 2015.
НОВА КЊИГА

МАЧВАНСКИ ВИТЕЗ

Прича Милована Ж. Којића, економисте из Клења, коју је саопштио у својој првој књизи “Мачвански витез великог рата” и односи се на његовог деду по мајци Живојина Југовића из Салаша Црнобарског, још једно је потресно сведочанство о животу људи у доба балканских и Великом рату.
Живојин је јунак ратова, носилац златног војничког Ордена Карађорђеве звезде са мачевима официрског и војничког реда, Ордена Албанске споменице и још неколико других одликовања којима су награђени учесници ових ратова.
Аутор настоји да читаоцу приближи начин ондашњег живљења, опише патње али и задовољства које су проживљавали Живојин и његови савременици. Било је то време беде, болести, рата и сиромаштва.
Писац је радник на управним пословима при Министарству унутрашњих послова, Полицијска управа Шабац, Полицијска станица Богатић, а пратећи и описујући живот главног јунака књиге, на најдиректнији начин прати судбине Живојинових рођака, пријатеља у послератном периоду. Из свега је сасвим уочљиво да живот никада није штедео људе овог краја.
- Живимо у времену које брзо пролази, запоставили смо старе обичаје и веровања, удаљили се од најмилијих... Не знамо ни своје корене, ко смо и одакле потичемо. Нестало је поштовања и љубави према ближњима, каже аутор у предговору књиге и поручује: “Ова књига ће вас навести да размислите ко смо ми заиста и ко су нам били преци”...

Љ.Ђ.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa