Инфо

15. октобар 2015.15. окт 2015.
„НЕДЕЉА ПРОГРАМИРАЊА“ У ШАБАЧКОЈ ТЕХНИЧКОЈ ШКОЛИ

ЕДУКАЦИЈОМ ДО НОВИХ ЗНАЊА

На препоруку Дигиталне агенде Европе за телекомуникације, мреже, науку и технологију Техничка школа Шабац одазвала се позиву Министарства просвете организовавши „Недељу програмирања“. Од 12. до 16. октобра преко стоседамдесет ученика подељених у дванаест група присуствовали су часовима које су водили професори али и ученици којима је програмирање у оквиру струке од прве до четврте године.
- Наш циљ је првенствено био да организујемо не само за наше ученике него и за ученике из других основних и средњих школа, њихове пријатеље, родитеље, заинтересоване колеге којима програмирање није у струци али их интересује. Ученици предавачи заједно са професорима осмислили су одређене задатке, презентације, износили своја мишљења на најбољи могући начин својим другарима. Са своје тачке гледишта показали су како изгледа основа програмирања. Сви ученици су били максимално укључени - рекао је професор предмета електро струке Никола Беговић.
Програмирање из ХТМЛ, односно израда ЊЕБ дизајна, симулације рачунарских мрежа применом програма „Пацкет Трацер“, програмског језика Ц# (Ц схарп), „Процессинг“ програмирање који служи за анимацију применом текста, слике, израда 3Д графике, и још много тога привукли су велику пажњу свих ученика.
- Све у свему било је добро. Иако им је у почетку било мало чудно пошто сам био у улози предавача проницање у основе програмирања их је привукло. Научили су како да се снађу са убацивањем наслова, слика, боја, хипер линкова у веб сајтове. Било им је толико забавно да им уопште није пало на памет да уђу на интернет, Фејсбук и слично, иако им је све то било доступно. Доста сам се спремао за ова предавања али ништа није тешко кад се воли. Надам се да ћу и следеће године имати прилику да поновим овакво лепо искуство - изјавио је Никола Иконић, ученик трећег разред смера администратор рачунарских мрежа.
Организована од стране Европске комисије у педесет земаља „Недеља програмирања“ у Техничкој школи, која је била једна од дванаест школа у целој Србији укључених у овај пројекат, реализована је по први пут. И професори и ученици надају се да ће ова својеврсна манифестација знања постати традиционална.
О. Г.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa