Инфо

29. октобар 2015.29. окт 2015.
НЕДОСТАТАК КАЛЦИЈУМА ГЛАВНИ ПРОБЛЕМ КАДА СУ У ПИТАЊУ ПРИНОСИ

КИСЕЛА ЗЕМЉИШТА, РЕДУКОВАНИ ПРИНОСИ

Податак да на подручју које покрива Пољопривредна саветодавна и стручна служба Шабац преовлађују кисела земљишта са пХ вредношћу од 4,5 до 5,8, а да већини гајених култура одговара пХ од 6 до 7 требао би итекако да забрине пољопривредне произвођаче. Киселост земљишта је један од важнијих фактора који утиче на прираст биљака, принос и свеукупно успешно гајење и продуктивност биљне производње.
- Први корак у производњи је занемарен. Задњих десет, петанаест година, проузроковано недостатком финансија, прескакала су се улагања пољопривредних произвођача у квалитет земљишта јер се мислило да њихова култура може да вегетира без неке хране. Од 165.000 хектара на нашем подручју већина, односно 150.000 хектара на територији Шапца, Владимираца, Коцељеве и Богатића, има редуковано приносе управо због киселости земљишта - истиче дипл. инж. ратарства Дарко Симић.
Из године у годину стручњаци Пољопривредне саветодавне и стручне службе Шабац упозоравају да је преко потребно лечење земљишта чији се квалитет погоршава како небригом тако и куповином и коришћењем погрешних минералних ђубрива.
- Неадекватним ђубрењем, поготово азотним ђубривима, може се утицати на повећање киселости земљишта. Применом великих количина азота може доћи до смањења пХ вредности земљишта. Зато је значајно познавање пХ вредности земљишта као и потребе гајених култура ради примене адекватних количина ђубрива. Уношењем креча у земљиште долази до неутрализације њене киселости. За калцификацију се могу користити фино самлевен калцијум-карбонат, лапорац, печени креч, гашени креч, сатурациони муљ и друга средства - наглашава Симић.
За ефектно деловање битна је и величина честица, тј. степен уситњености примењеног материјала.
- Добра уситњеност омогућава боље растварање и тиме бољи ефекат калцификације. Применом кречног материјала са крупним честицама нећемо постићи задовољавајући ефекат с обзиром да се исте теже и спорије растварају. Понекад је потребан период од неколико година до њиховог потпуног растварања.
Киселост не погодује раду бактерија па преовладавају гљивице и у земљишту се нагомилавају фулвокиселине. Њиховим нагомилавањем подупире се процес разарања комплекса апсорпције, што је врло штетно за плодност земљишта.
- Ни јача алкалност није позитивна. Она блокира већи број микроелемената, убрзава минерализацију органске материје, фаворизује појаву неких биљних болести. Креч утиче и на структуру (мрвичавост) земљишта. Тешка глиновита земљишта су збијена и непогодна за обраду, лакша растреситија. Она има моћ згрушавања и због тога је у стању да повезује ситне земљишне честице (глину) правећи од њих крупније мрвице и честице. Тако настаје мрвичаста структура која је пожељна за сваки тип змљишта јер у таквим земљиштима је повољан водно-ваздушни и топлотни режим. Земљишта са довољним садржајем креча одликују се и већом микробиолошком активношћу на разлагању биљних остатака у хумусу и активности бактерија азотофиксатора које живе на квржицама махунастих биљака (луцерка, пасуљ, соја и др.) обогаћујући земљиште азотом.
Због свега овога битна је анализа земљишта према којој се са стручне стране добијају одговори и потребне информације за што бољи квалитет како би и приноси самим тим били већи.
О. Гавриловић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa