Инфо

29. октобар 2015.29. окт 2015.
УДРУЖЕЊЕ КРАЉЕВИНА СРБИЈА И ЦРВЕНИ КРСТ КОЦЕЉЕВА

ПРОДУЖИ ЖИВОТ

Општински одбор удружења Краљевина Србија у сарадњи са Црвеним крстом Коцељева организује акцију добровољног завештања органа “Продужи живот”. Донорске картице се могу потписати у суботу,7. новембра у просторијама основне школе као и на штанду овог удружења од 9 до 18 часова.
- Има већ пола године како је председништво удружења Краљевина Србија донело одлуку да подржи акцију “Продужи живот”. Предстојећа акција је једна од масовнијих и одржаће се у суботу у оквиру нашег другог краљевског турнира у малом фудбалу. Мој мотив, зашто сам ја учесник у овој причи, јесте што сам имао личних проблема и у ствари моја подршка акцији траје већ осам година - рекао је ђакон Саво Ждеро, вероучитељ у школи, председник ОО Удружења Краљевина Србија за Коцељеву и потпредседник за Западну Србију.
Према његовим речима у народу је много питања везаних за веру а не за хуманост. Стога је, каже, веома битан став цркве, јер људи често задиру и у паганство док верско не разумеју довољно.
- Када сам имао проблем разговарао сам са Владиком Лаврентијем о томе и он је први црквени великодостојник који је потписао донорску картицу. То је дало додатни импулс читавој причи тако да су и други подржали акцију. Након тога преко 30 свештеника у Шапцу је потписало картице и на тај начин смо показали народу да вера напросто против тога нема ништа. Једна од масовнијих акција је била у манастиру Соко град када су сви вероучитељи у нашој епархији потписали картице и дали подршку завештању органа. Ипак постоји и даље у свештенству и једним делом у монаштву мали отпор према читавој причи. Али, званичан став цркве је свакако да треба то урадити као што је и добровољно давалаштво крви један вид завештања органа, јер и крв припада телу, тако је и завештање органа један вид посмртног доброчинства -изјавио је ђакон.
Иницијатор ове акције, прве масовније у Коцељеви, била је др Минка Исаиловић, лекар у пензији и активиста Црвеног крста.
- Секретар ЦК Милан Глумац одмах је прихватио моју идеју коју сам покушала да реализујем још пре две године али нисам тада наишла на разумевање. Сада сам наишла на човека који то хоће. Мој утисак досадашњи је да људи углавном нису обавештени, јер и сада, када одлазим код људи у куће и разговарам са њима, схватам да има оних који уопште нису обавештени о овој теми. Ипак има и оних који имају јако развијену свест о овоме и који су се радо одазвали. Тако постоји породица где су три генерације потписале донорске картице, од баке до унуке- каже др Исаиловић.
Секретар ОО Црвеног крста Коцељева Милан Глумац сматра да овој теми до сада није дат довољан значај и један од циљева у наредном периоду ове организације биће едуковање што већег броја људи како би се у овој средини прикупило што више изјава о пристанку донирања органа.
- Осим акције у суботу планирамо да континуираним акцијама у наредном периоду обухватимо сва јавна предузећа, установе, удружења, приватни сектор и радићемо на едукацији и презентацији циља акције. Планирамо да организујемо трибине међу младима, да разговарамо на ову тему, одржимо радионице. Ми ћемо се овим питањем озбиљно бавити и оно што је циљ превасходни да грађанима објаснимо читаву процедуру око донирања органа јер је потребно разбити све заблуде којих има у великој мери - изјавио је Милан Глумац.
Др Исаиловић тврди да је неопходно ангажовање здравствених радника на пољу информисања, посебно лекара опште праксе који су у свакодневном контакту са пацијентима и додаје да чак и међу медицинским особљем има оних који са подозрењем гледају на акцију.
- Црква и медицина у Србији морају да раде заједно на овом задатку. Црква са духовног аспекта, а медицина са свог аспекта јер ако не наступају удружено и усаглашено ова акција неће дати жељене резултате. То потврђује пример из Шпаније која је у светском врху по броју донора. Пре него што се то десило укључила се римокатоличка црква која је платила билборде поред ауто путева са исписаним слоганом “Оставите органе на земљи, нису вам потребни на небу”. Шпанском народу, који је традиционално римокатолички, то је била потребна порука њихове цркве и након тога се догодила експлозија у завештању органа- подсећа ђакон Ждеро и напомиње да је од велике важности и улога медија.
Весна Бошковић

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa