Инфо

29. октобар 2015.29. окт 2015.
ПРЕВЕНЦИЈА НАСИЉА НАД СТАРИМА

ПРОБЛЕМ О КОМ СЕ ЋУТИ

Поводом Месеца солидарности са старима, у Центру за стручно усавршавање на Летњиковцу прошле среде одржан је стручни скуп, посвећен превенцији насиља над старијим особама
Од укупног броја пријављених случајева злостављања у породици, око 12 одсто односи се на насиље над старим особама. У три четвртине случајева жртве су жене, углавном старије од 70 година. Злостављање, у већини случајева, траје годинама, а неретко и деценијама.
- Проблем је у томе што се насиље над старима много теже препознаје у односу на друге групе. Старе особе често не препознају насиље, злостављање и занемаривање као проблем. Често то оправдавају патријархалним васпитањем, навиком и судбином, која их је уверила да се насиље може трпети. Њих је најчешће стид да покрену ову тему, те подаци о броју насилних случајева над старим особама нису у потпуности прецизни, јер много тога остаје међу четири зида, рекла је Љиљана Јошић, социјални радник шабачког Центра за социјални рад.
Међу починиоцима породичног насиља над старима најчешће се јављају синови, а затим уници и брачни партнери. И поред ретког пријављивања, индикатори насиља могу се препознати.
- Опекотине на неуобичајеним местима, повреде руке у пределу подлактице које показују да се жртва бранила само су неке од њих. Ако се повреде понављају, ако је жртва уплашена приликом разговора, или покушава да сакрије нешто, онда је јасно да се ради о насиљу, додаје наша саговорница.
Прошлонедељни скуп представљао је једну од последњих активности шабачког Центра за социјални рад током обележавања Месеца солидарности са старим особама. Овим проблемом стручне групе бавиће се и у наредном периоду.
- На округлом столу смо са надлежним институцијама и организацијама разговарали о теми насиља над старима. То је тема о којој се не говори много у јавности. Насиље над старима се дешава, мора се указивати на проблеме и причати о томе. Проблем је актуелан и о њему се мора говорити, рекао је Милан Васић, директор Центра за социјални рад.
Стручном скупу о превенцији насиља над старима, осим организатора из Центра за социјални рад, присуствовали су и представници полиције, Градске упаве, медија и Градске организације инвалида рада. Жеља свих учесника је да се о овој теми више говори у јавности, како би се проблеми у вези са насиљем над старима лакше уочавали и решавали.
М.Максимовић

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa