Инфо

5. новембар 2015.5. нов 2015.
У ОКВИРУ ДАНА ЈАНКА ВЕСЕЛИНОВИЋА ОТКРИВЕН МЕДАЉОН С ЊЕГОВИМ ЛИКОМ

НАЈВЕЋА ФРЕСКА УСТАНИЧКЕ СРБИЈЕ

На дело великог приповедача мачванске равнице, приликом откривања његовог лика изливеног у металу, подсетили Радомир Андрић, председник Удружења књижевника Србије и Иван Радовановић, директор Културно-образовног центра Богатић
Поводом 110. годишњице од смрти Јанка Веселиновића, једног од великана српског књижевног реализма и истоимене манифестације, њему у част, прошле недеље у холу Удружења књижевника Србије, крај ликова изливених у металу и постављених на зид, десетак других српских великана књижевне речи, откривен је медаљон с Јанковим ликом. Овом свечаном чину присуствовао је председник општине Богатић Ненад Бесеровац, бројни књижевници и љубитељи дела признатог приповедача равнице, рођеног у Салашу Црнобарском, близу Дрине у Мачви, који је највећи део свог кратког животног века провео у оближњем Глоговцу.
- Јанко и његово грандиозно књижевно дело, помало су заборављени и гурнути у страну, а манифестација коју смо покренули уз помоћ Културно-образовног центра Богатић и његовог агилног директора Ивана Радовановића има за циљ подсећање на богато књижевно стваралаштво Јанка Веселиновића. Оно је оличено у бројним причама са села у периоду великог отпора турској империји. То дело доживљава врхунац објављивањем романа “Хајдук Станко”, кога су Мачвани пре свих читали и препричавали више пута и који је неправедно избачен из обавезне ђачке лектире. Јанко је највећа фреска устаничке Србије, а главни лик његовог романа, погинуо је храбро, бранећи Србију са Зекиним Голаћима на Равњу, рекао је Андрић, поздрављајући госте.
Радовановић је истакао да Мачвани много дугују Јанку.
- Његово дело је светионик генерацијама. Најбоља слика идиличног српског села у периоду буђења националне свести. Пленио је пажњу својим гласом и по томе остао чувар незаборавних народних мелодија. Између осталог многе су остале сачуване до данашњих дана.
Све медаљоне на зиду у холу Удружења књижевника Србије излила је бесплатно ливница браће Јеремић, а на предлог Удружења књижевника Србије установљена је и књижевна награда с именом Јанка Веселиновића, која је ове године први пут додељена Јанку Вујиновићу, књижевнику из Лешнице за роман “Стари храст”.
Љ.Ђ.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa