Инфо

5. новембар 2015.5. нов 2015.
ОТВОРЕНА НОВА СТАЛНА ПОСТАВКА У НАРОДНОМ МУЗЕЈУ

ШАБАЧКИ ВРЕМЕПЛОВ

После. скоро три деценије, Шабац је добио нову сталну поставку под називом „Шабачки времеплов, баштина за будућност“. Поставка се састоји од шест сегмената и сведочи о историји друштвеног живота у свим његовим аспектима у 7.000 година живљења на овим просторима.
Пријему у Градској кући, који је овим поводом организовао градоначелник Шапца Небојша Зеленовић, у четвртак 5. новембра, поред представника Републике Србије, верских заједница, образовних и културних установа, присуствовали су и представници дипломатског кора, међу којима је био бугарски амбасадор Ангел Димитров, амбасадорка Републике Чешке Ивана Хвласова, амбасадор Србије у Црној Гори Зоран Бингулац и аташе за културу руске амбасаде Ирина Гњедкова.
Нову сталну поставку, свечано су отворили градоначелник Шапца Небојша Зеленовић и Бојана Борић Брешковић, директорка Народног музеја у Београду.
- Музеји повремено приређују изложбе, али их поставке одређују. Шабачки времеплов нас уводи у културе које су се смењивале на овим просторима. Поставка представља изузетну прилику да се образујемо и на савремен начин сазнамо шта се дешавало, истакла је Бојана Борић Брешковић.
Говорећи о импресијама које ће понети из Шапца, амбасадорка Републике Чешке Ивана Хвласова, напоменула је да музејска поставка не само да доприноси култури региона, него и ојачава већ постојећу везу са њеном домовином.
- Почаствована сам чињеницом да се Музеј налази у улици Томаша Масарика, првог председника Чехословачке, који је био велики пријатељ српске државе. Чехословачки Бели орао, орден који је установљен 1918. године, Шабац је добио за показану храброст на бојном пољу, нагласила је амбасадорка.
Нова стална поставка поседује и савремену презентацију материјала путем мултимедијалних садржаја, што је према речима Марка Бингулца, директора Музеја, „начин да се младим генерацијама приближи историја нашег града“.
Поставка води посетиоце од „Времеплова“ (доба праисторије), кроз „Тврђаву – симбол града“ (од настанка до данас), „Шабац господара Јеврема“, „Мали Париз“ и „Страдања“ (у Првом и Другом светском рату) до „Шаренице“.
Најпознатији по сјају из времена Јеврема Обреновића, али и по страдању, великом херојству и жртвама у оба рата, Шабац је још у 15. веку мапиран на карти Европе као један од 1.000 градова, једини у Србији, што нас, према речима градоначелника Небојше Зеленовића, „обавезује да градимо бољу и светлију будућности“ - Очекујем да се Шабац, захваљујући култури, образовању и науци, поново нађе међу првих 1.000 градова Европе, као некада, истакао је градоначелник.
Кустоси Музеја са руководиоцем пројекта Браниславом Станковићем и стручним консултантом Катарином Живановић радили су на поставци више од четири године, сарађујући, кроз радионице и анкете, са локалном заједницом.
- Нисмо правили компромис, остали смо доследни у сваком сегменту, али је чињеница да смо имали подршку многих, изјавио је руководилац пројекта Бранислав Станковић, нагласивши да је ова поставка својеврсна „лична карта“ Шапца.
Израда идејног плана и његове реализације поверена је ауторском тиму из Шапца који је предводила Татјана Јанковић Кнежевић, док је дизајн поставке потписао Дамир Влајнић.
М.Ф.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa