Инфо

5. новембар 2015.5. нов 2015.
ОДРЖАНА СЕДНИЦА СКУПШТИНЕ ГРАДА

БЕЗ ИНЦИДЕНАТА УЗ КОНСТРУКТИВНУ РАСПРАВУ

Прошлог петка, у сали Културног центра у Шапцу, одржана је 25. седница Скупштине града. Овога пута без инцидената, али у жучној расправи, усвојено је десетак тачака. Најважније од њих биле су ребаланси програма пословања ЈКП “Водовод Шабац” и ЈКП “Топлана Шабац”
Као и обично, дневни ред је усвојен тек пошто су одборници опозиције изнели све примедбе на претходну седницу и записник са ње. Неки од одборника били су мишљења и да претходна седница није ни завршена, а примедбе су се односиле и на то да директори јавних предузећа нису говорили о финансијским извештајима који су усвајани.
Славиша Костадиновић из Јединствене Србије рекао је да на једно заседање није ни позван, а да се пословник тумачи простим гласањем, те да Скупштина може изгласати и да је сада август месец, али да то не значи да ће се време променити.
Након дужег времена и Милан Чичулић, одборник Либерално демократске партије, присуствовао је седници. Како је навео, желео је да присуствује “трећем полувремену” прошлог заседања, али је обавештен да је искључен. Чичулић је питао како је то могуће када није био ни првог дана, ни на почетку другог дана.
Председавајући локалним парламентом, прим. др Слободан Мирковић, је одговорио да је то прошло и да се повреда пословника може рекламирати само за актуелну седницу. Тада је одборник Демократске странке Србије, др Александар Павловић са говорнице изјавио да је скупштинска већина изгласала да је црно бело и да председник Скупштине напише своје тумачење пословника, јер би било бестселер.
Одборник одборничке групе Одговор за Шабац, Негован Станарчић, имао је неколико предлога за допуну дневног реда, између осталог да се ставе ван снаге све одлуке донете на претходној седници, али и да се 14. октобар прогласи “Даном мердевина – Мердевинијадом града Шапца” алудирајући на улажење појединих одборника на Летњиковцу кроз прозор. Предлози су му одбијени, а Станарчић је морао да долази до говорнице да би добио реч, јер нико није приметио да је подизао руку.
Прва тачка дневног реда било је давање сагласности на предлог измене и допуне програма пословања ЈКП “Срем – Мачва” за 2015. годину, који је образложио в. д. директора Небојша Поповић.
Алксандар Пајић из Српске напредне странке имао је примедбу што је Шабац у овај пројекат уложио 21 милион динара, а Сремска Митровица само четири. Шеф одборничке групе СНС Блажа Кнежевић питао је и зашто се ЈКП “Стари Град” налази у проблемима, а оволико се даје у Сремску Митровицу. Градоначелник Шапца Небојша Зеленовић је на то затражио да не бране јавна предузећа од њега. Истакао је да је Дудара, која је била срамота града, затворена. Додао је и да Шабац у овој години није дао ни динар за Регионалну депонију и да се постиже цена за одвожење смећа која је међу пет најнижих у Србији. Изнео је и критике на рад ресорног Министарства јер је тек сада расписало тендер за набавку линије за сепарацију.
Жестоку полемику изазвала је друга тачка дневног реда, ребаланс програма пословања ЈКП “Водовод – Шабац”. Директор овог предузећа, Александар Продановић изнео је податак да имају блокаду речуна од Прокредит банке због дуга од 20 милиона динара. Са представницима банке био је постигнут договор да се дуг измири до краја септембра, међутим усвајање Одлуке о ребалансу програма пословања, које би дало овлашћење директору да изврши ово плаћање није се десило на време, па је реализовано извршење по пресуди. Такође, директор је навео и да је у циљу рационализације 13 радника овог предузећа остало без посла.
Милан Чичулић сматра да радници који су проглашени технолошким вишком нису припадници странке владајуће већине, те да се на тај начин прави простор да се запосле страначки активисти.
Већина одборника опозиције изразила је неслагање са тим што је уопште неко остао без посла. Бобан Бирманчевић из СНС је изјавио да су подигнути огромни кредити, а да људи и даље немају воду, а др Александар Перановић да нема прикључака ни тамо куда је водовод прошао.
Ипак, ни ова седница није могла да протекне у потпуно озбиљној атмосфери. На опаску одборнице СНС Милице Ранковић да постоје намети какви нису били ни у време Турака, председавајући Мирковић јој је напоменуо да не помиње оне који нису присутни.
Градоначелник је навео да је функционисање “Водовода” било угрожено у једном тренутку, због тога што је претходно руководство направило велики дуг. Међутим, сигуран је да могу да обезбеде услове да ово ЈП функционише добро и да цена воде буде најјефтинија у Србији.
Усвојен је и ребаланс програма пословања ЈКП “Топлана Шабац”. Дата је сагласност на Одлуку о задужењу “Топлане” код пословне банке и на Одлуку да ЈП за управљање грађевинским земљиштем може бити солидарни дужник код пословне банке. Дата је сагласност на 200 милиона динара за набавку енергената за ову грејну сезону.
Усвојена је и Одлука о прибављању непокретности у јавну својину путем размене непосредном погодбом. На овај начин прибављен је пословни простор познат као “Навипова зграда” од “Аутоцентра Петровић”. За ову зграду замењена је зграда коју користи ЈП за управљање грађевинским земљиштем и Градска управа, и локал у Карађорђевој улици бр. 27 у ком се налази оптичарска радња.
Већина одборника била је за Предлог плана детаљне регулације “Касарске ливаде 1” и за израду Плана детаљне регулације “Дом војске”.
Градоначелник сматра да је на овој седници донекле исправљено оно што се десило на претходној.
-Расправа је била жучна и мислим да је добро да разговарамо о свим темама, а ја сам ту да одговорим на свако питање. Немамо шта да кријемо. Предузећа послују према утврђеним програмима, а када дође до неких промена оне морају о њима се мора расправљати у Скупштини. Волео бих да се овде износи истина, да се грађани не доводе у заблуду и да о њиховим интересима бринемо заједно. Највише расправа имали смо везаних за јавна предузећа и евентуалне рационализације. Држава је најавила да ће закон да спроводи. Ми смо као град отворени да будемо партнери у томе, не зато да би неко остао без посла, него због тога да бринемо о интересу грађана. Њихов интерес је да имају најбољу могућу услугу по најнижој цени, навео је Зеленовић.
Александар Перановић се још једном осврнуо на претходну, прекидану седницу и истакао да су они тада указивали на неправилности око расписивања избора за Савет Месне заједнице Мрђеновац, а да неодржавање тих избора говори у прилог тога да су били у праву.
-На прошлој седници директори ЈП нису могли да изнесу своје планове везане за финансијско пословање. Већина тих предузећа су губиташи. Сведоци смо лошег вођења града и бахатог понашања на седници. Председник Скупштине у више наврата одборницима СНС није дао реч по повреди пословника коју смо рекламирали, или када смо се јављали за реплику, рекао је Перановић.
М.М.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa