Инфо

5. новембар 2015.5. нов 2015.
НОВИ ПРОЈЕКАТ ДИРЕКЦИЈЕ ЗА ПОЉОПРИВРЕДУ

СУШЕЊЕ ВОЋА ЗА ВЕЋИ ПРОФИТ

Дирекција за пољопривреду града Шапца у наредних петнаестак дана представиће један од својих најзначајнијих пројеката. Четири мобилне сушаре за сушење воћа и поврћа биће набављене и постављене на исто толико локација на територији града. Такође, биће набављена и возила која ће производе превозити до сушара. Пројекат “Оснаживање пољопривредне производње после поплава” вреди више од 250 милиона евра и настао је у сарадњи Дирекције са Аустријском развојном агенцијом и ИДЦ из Београда.
-Прилика да учествују у овоме неће имати само пољопривредни произвођачи погођени поплавама, него и сви други. Дехидровано воће има пролаз свуда, и у ЕУ и у Русији. Имамо идеју да укључимо младе људе који имају мале површине под воћем, јер они сами не могу да се снађу на тржишту. Поента је да се производ надгради и да што више зараде за свој производ. Цена сувог воће је већа него сировог. Ако буду желели да производе продају тако осушене моћи ће, али ми ћемо им пружити могућност да их заједно упакујемо и продамо, јер тако и коштају више, наводи директор Дирекције за пољопривреду Владимир Шпегар.
Према његовим речима до сада је продавано само сирово воће. Прва класа продавана је у конзум, док је већи део производа чинио другу и трећу класу. Друга класа се може сушити.
-Обзиром да имамо огромну количину воћа и поврћа која се може сушити, све време у току године постоји нека култура која се може прерађивати на овај начин. Тако би сушара радила 12 месеци и стално била профитабилна, објашњава Шпегар.
Иначе, сушаре раде на све оно од чега се може производити енергија, од угља и дрвета до отпадака са њива и сунчеве енергије. Капацитет по једној је тона воћа или поврћа дневно.
Критеријуми по којима ће неко моћи да учествује у овом пројекту биће јасно дефинисани. Одабир људи и обука ће почети у наредних петнаестак дана. Шпегар наводи да обука неће бити везана само за сушење, већ и за то на које све начине људи могу да аплицирају и за друге пројекте.
-Ово је облик социјалног предузећа. Такође је један од начина удруживања пољопривредних произвођача, на чему ми интензивно инсистирамо. Произвођачи су то воће до сада продавали сирово или су га давали неком на сушење, али нису директно учествовали у профиту. Овде ће учествовати у профиту када се прода осушено воће или поврће, истиче директор Дирекције.
Поред воћа и поврћа у сушарама ће моћи да се суши и лековито биље.
Недавно започет пројекат бесплатног вештачког осемењавања крмача, који је Дирекција почела да спроводи наишао је на велико интересовање. Одзив пољопривредника је чак три пута већи него у претходном месецу.
-Људи су схватили да им је ово много боља опција него нерасти који су ишли по селу. Држава за њих не чини ништа, па ми покушавамо да им помогнемо у оквиру средстава којима располажемо, истакао је Владимир Шпегар.
М.М.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa