Инфо

26. новембар 2015.26. нов 2015.
Захтев за иЗврШење контроле квалитета меда на трЖиШту опШтине БогатиЋ

ОЗБИЉНО ПРИСТУПИТИ РЕШАВАЊУ ПРОБЛЕМА

Зелени Србије Покрет за Богатић и Удружење пчелара Мачва су у циљу сузбијања меда лошег квалитета, који је све више заступљен на тржишту општине Богатић, поднели захтев Министарству пољопривреде и заштите животне средине - Управи за ветерину - Ветеринарској инспекцији захтев да се изврше неопходне контроле и анализе квалитета меда, како би се утврдило да ли је мед који се продаје фалсификат.
Постоје оправдане сумње, да мед не задовољава критеријуме који су неопходни да би он био означен као природни мед, јер се у његовој производњи пчеле хране шећером, или се меду додају разни састојци као што је кукурузни сируп и многи други. Због тога се сматра да мед не одговара предвиђеном квалитету производа.
Позивамо Ветеринарску инспекцију Министарства пољопривреде и заштите животне средине да озбиљно приступи решавању проблема и изврши контролу квалитета меда, како би се заштитили потрошачи и фалсификовани мед уклонио са тржишта општине Богатић.
На теглама где пише само мед, то је вештачки и јефтинији је у односну на природни. Он није отрован, али није ни квалитетан. Купцима би требало на етикети лепо написати да купују природан мед и да неко то гарантује. Сада, када извозимо у земље Европске уније, дође комисија која печатира и бурад и амбалажу, и тако остају док не стигну анализе. Тек када се утврди да је све како треба, може да се извози. За наше тржиште нема такостроге контроле. Тако смо дошли у апсурдну ситуацију да наша деца једу вештачки, а природни једу, рецимо, деца из земаља Европске уније.
Александар Фирауновић, Председн&

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa