Инфо

26. новембар 2015.26. нов 2015.
ПРОСЛАВА 60 ГОДИНА ПОСТОЈАЊА ДЕЧЈЕГ ОДЕЉЕЊА БИБЛИОТЕКЕ ШАБАЧКЕ

ОД ЧИТАОЦА ДО ВИЗИОНАРА

Отварањем изложбе „Ми знамо како се расте“ у холу Библиотеке шабачке, започео је програм поводом обележавања 60 година постојања Дечјег одељења. Изложба садржи кратак историјски осврт на период од Пионирског одељења до Библиотеке за децу у Анексу, архивску грађу из Завичајног одељења, радове деце из Дечје креативне радионице, као и радове Саре Глигорић.
Изложбу је отворио градоначелник Небојша Зеленовић – Важно је да се посебна пажња поклони деци у овом времену пуном изазова који могу да одведу од најважнијих ствари у животу, од којих је једна и књига. Хвала деци што читају, јер она су будућност овог града.
Пре шест деценија, Библиотека је нашла нови дом у Владичанском двору, а деца су добила своје одељење.
- Дечје одељење ове године добија највећи и најлепши поклон, а то је нови простор у Анексној згради. Ту ће бити право уживање за децу, од Позајмног одељења, Дечје радионице до Читаонице, каже директорка Библиотеке Соња Бокун Ђинић.
Библиотека шабачка велику пажњу поклања најмлађим читаоцима и кроз радионице, као што су Рођени за читање, Рођени за цртање, Под сликарском беретком и Библишиним луткарским позориштем.
- Много сам путовала кроз књиге и била све оно што никада нећу моћи да будем. Управо је зато важно читати, јер тако постајете сањар, а самим тим и визионар, који види не само оно што јесте, него и оно што може да буде, каже Марта Васић, студенткиња Факултета политичких наука, која је почела да долази у Библиотеку као девојчица од седам година.
- Деца воле да читају и ми се трудимо да овај фонд задовољави све њихове потребе, јер је управо овде залог за будућност. Од 17.000 чланова, половину чине деца, каже Јелена Подгорац Јовановић, начелница Дечјег одељења.
Награде за цртеж добиле су Ива Лацковић, Селена Пејић и Тамара Каштеровић, за најбољу причу Вук Јовановић, а додељена је и награда за најбољег друга, коју је добио Младен Мраовић.
М.Ф.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa