Инфо

26. новембар 2015.26. нов 2015.
Дефицит буџета Републике

300 милиона динара

Фискални савет Србије процењује, на основу прелиминарних показатеља о извршењу прихода и расхода, да дефицит буџета Републике у новембру ове године износи око 300 милиона динара, што је осетно мање у поређењу са истим месецом прошле године.
- Међутим, за сада располажемо само подацима о извршењу буџета Републике у ужем смислу, што се у октобру показало као недовољно поуздан индикатор општих фискалних кретања- наводи се у објављеном Месечном извештају Фискалног савета о фискалним кретањима у октобру 2015.
Из Савета поручују да, када се укључе пројектни зајмови, који обично расту у новембру и децембру, и фискални резултат осталих нивоа власти, који ће бити на располагању крајем децембра, постоји реална могућност да дефицит опште државе у новембру буде знатно већи од минуса у републичком буџету.
У октобру је забележен дефицит опште државе од 12 милијарди динара, наводи се у публикацији и додаје да је то за 8,0 милијарди динара лошији фискални резултат у односу на исти месец прошле године.
Фискални савет, такође, предочава да дефицит буџета о коме се у јавности најчешће говори, представља заправо дефицит буџета Републике у ужем смислу, који је у октобру износио 3,5 милијарди динара.
- Права мера октобарског дефицита државе (12 милијарди динара) обухвата капиталне расходе који се финансирају из пројектних зајмова и фискалне резултате локалне самоуправе, фондова обавезног социјалног осигурања и јавних предузећа ‘’Путеви Србије’’ и ‘’Коридори Србије’’, и стога је готово четири пута већи од републичког дефицита“, додаје се даље.
Међугодишњи раст октобарског дефицита је, према оцени Савета, последица нешто слабије наплате јавних прихода (за око 2,0 милијарде динара) и осетног повећања јавних расхода (за око 6,0 милијарди динара).
Пад укупних прихода оцењујемо као привремен, и објашњава се изостанком друге уплате октобарских акциза, која је, због чињенице да је последњи дан у месецу био нерадан, извршена у новембру. С друге стране, бележимо повећање расхода за субвенције, јавне инвестиције и социјалну заштиту (збирно за 12 милијарди динара), чиме су више него неутралисане остварене уштеде по основу смањења плата и пензија (око 6,0 милијарди динара- наводи се у Извештају Фискалног савета.
(Извор: Тањуг)

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa