Инфо

26. новембар 2015.26. нов 2015.
„ОТВОРЕНИ ЗАГРЉАЈ“

ЗА ОСОБЕ СА МЕНТАЛНИМ СМЕТЊАМА

Ови људи имају право на радост и наду. Кад добију пажњу, пронађу други дом и „роде се по други пут“
У оквиру пројетка „Отворени загрљај“, који спроводе установе социјалне и здравствене заштите уз финансијску подршку Европске уније, у 19 градова и општина Србије више од 150 особа са менталним проблемима изашло је из установа социјалне заштите након вишегодишњег боравка, више од 200 њих је припремљено за излазак, док је преко 900 особа користило услуге покренуте ван институција. Ови резултати представљени су на завршној Конференцији пројекта која је прошле недеље одржана у Београду. У оквиру овог пројекта шабачки Каритас покренуо је две услуге – Дневни боравак за особе са менталним сметњама и интелектуалним потешкоћама „Св. Софија“ и помоћ у кући за ову циљну групу. Задовољни корисници и добра пракса утемељена на искуству италијанских партнера привукли су велику пажњу учесника и посетилаца Конференције, па је штанд Каритаса био један од најпосећенијих.
Задовољство због резултата које је у Србији постигао овај пројекат изразио је шеф Делегације ЕУ у Србији Мајкл Девенпорт, који је поручио и „да то никако није крај, већ тек почетак ка социјалној инклузији особа са менталним проблемима. Није лако речима описати колико смо поносни што је више од 150 особа изашло из установа – рекао је Девенпорт. Он је истакао и улогу коју су имали запослени у различитим установама и организацијама и да су они својим преданим радом и напорима допринели да се ти људи врате у заједницу, што је био основни циљ пројекта.
На штанду Каритаса посебну пажњу привукли су домаћи производи које, с љубављу, раде корисници, запослени, а уз помоћ ученика и професора Школе примењених уметности. Суве шљиве са орасима и преливом од чоколаде заслужиле су похвале и од амбасадора ЕУ у Србији, Мајкла Девенпорта, који је на свом твитер налогу написао „никад нисам пробао боље суве шљиве, свака част!“
Пројекат се реализује уз подршку Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и Министарства здравља Републике Србије, а министри Александар Вулин и Златибор Лончар указали су на потребу суштинског решења проблема и истакли да те услуге морају постати део система, те да ће за њих бити обезбеђено финансирање из буџета. Наглашавајући значај резултата овог пројекта министар Александар Вулин рекао је да „ови људи имају право на радост и наду, а кроз овај пројекат су то остварили“.
Шабачки Дневни боравак „Св. Софија“, први те врсте у Србији, стекао је поверење бројних корисника захваљујући визији аутора пројекта, посвећености стручних радника и доброј пракси италијанских партнера.
- Захваљујући овом пројекту неки од наших корисника, до недавно маргинализовани, изоловани и скрајнути пронашли су, како сами кажу, други дом у нашем Дневном боравку „Св. Софија“. Њихова пуна интеграција у друштву крајњи је циљ свих наших активности, па смо веома задовољни напретком који смо постигли, јер морамо имати у виду да се реформа у овој области здравствене заштите одвија веома споро и представља сложен процес у ком мора учествовати цело друштво – каже Мирољуб Николић, директор Каритаса Шапца.
За реализацију 19 програма, које су у 19 локалних средина у Србији реализовале установе социјалне и здравствене заштите, организације цивилног друштва и локалне самоуправе Европска унија издвојила је око 2,3 милиона евра, а завршна конференција пројекта била је прилика да сваки пројекат представи своје резултате.
М.М.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa