Инфо

3. децембар 2015.3. дец 2015.
АКТИВНОСТИ ДРУШТВА ПЕЛАРА „ШАБАЦ“

ЗАЈЕДНИКИ СКУП ПЧЕЛАРА

Подељени уџбеници полазницима пчеларске школе, одржана четири стручна предавања и додељена годишња признања заслужнима
У недељу 6. децембра у Основној школи „Вук Караџић“, одржан је велики скуп пчелара, трећи по реду ове јесени. Присуствовао му је велики број чланова Друштва, којих има 208 као и већина од 130 полазника пчеларске школе. Град Шабац је, као покровитељ активности Друштва, донирао “Вуковој” школи 120 столица ради смештаја оволиког броја учесника Скупа.
етири стручна предавања, на теме: зимовање и пролећни развој пчелињих заједница, узгој селекционисаних пчелињих матица применом „Никот“ и „Јентер“ апарата и планско размножавање пчелињих друштава по завршетку багремове паше, одржао је Верољуб Умељић из Крагујевца, лиценцирани инструктор Савеза пчеларских организација Србије и аутор шест књига о практичном пчеларству. Седамдесетак примерака шесте Умељићеве књиге „Пчеларство – од почетника до професионалног пчелара“, која представља својеврстан уџбеник пчеларства, купили су учесници Скупа, по цени знатно нижој од тржишне, договореној приликом уговарања предавања.
Сва предавања је, као и на претходним скуповима, камером, у облику филма снимао Милорад Евтић, председник Удружења пчелара „Нуклеус“ из Ваљева и члан Извршног одбора Савеза пчеларских организација Србије. Друштво пчелара „Шабац“ са УП „Нуклеусом“ и ДП „Београдом“ из Београда годинама одржава блиске побратимске односе. Евтић је изјавио да ће представник „Нуклеуса“ др вет. мед. орђе Марковић одржати два бесплатна предавања полазницима пчеларске школе у Шапцу.
Помоћ у раду пчеларске школе, бесплатним предавањима, најавио је још један драги гост и дугогодишњи сарадник пчелара ДП „Шабац“. То је прота Влада Тодоровић, стари угледни пчелар из Свештеничко-монашког удружења пчелара Епархије Шабачке, чије седиште је у Манастиру Радовашници.
- Драго ми је -рекао је прота- да Вас сваки пут има све више а данас видим међу вама и много више младих људи, пто је сигуран показатељ да је пчеларство овог краја, са Вама, на правом путу.
Осамнаесторици чланова Друштва уручена су годишња признања која им је доделио Савез пчеларских организација Србије.
Наредни скупови одржаће се у јануару, фебруару и марту 2016. године. Завршни, како је предвиђено усвојеним Програмом активности, заказан је за април, на верски празник Цвети, када ће Друштво имати славу, обележити 122. годишњицу од свог оснивања и бити домаћин четрдесетог регионалног саветовања Асоцијације 34 пчеларска удружења Мачванског и Колубарског округа.
Рајко Пејановић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa