Инфо

3. децембар 2015.3. дец 2015.
ПРЕДАВАЊЕ ИГУМАНА СТЕФАНА - „БУДИМО ЉУДИ“

НАЈВЋЕИ ДОМЕТ ЧОВЕКОВ

Сваког другог понедељка, Издавачка кућа “Глас цркве“ и Црквена општина Шабац организују предавања и духовне трибине у Парохијском дому Саборог храма. Овог понедељка, архимандрит Стефан, старешина манастира Велика Ремета, беседио је на тему „Будимо људи“.
- Тема је необично обична, рекао је протођакон др Љубомир Ранковић – Ове две речи је, као рефрен свог живота, изговарао свети старац Павле.
У времену у коме је тешко живети, још теже је бити човек.
- Уколико не будемо људи, нећемо моћи да савладамо ово време. А бити човек значи бити богоносни човек. Као што је рекао песник Алекса Шантић „Морамо ићи путем Богочовека да бисмо стигли до циља“. Будимо људи, значи, савладајмо све егоцентризме у себи, отворимо се према немоћним и слабијим и не плашимо се јаких и моћних. Труде се људи да пронађу људскост тамо где застајкује, а пронаћи ће је у себи, у природи својој, зато што је у структури човековог бића величанство Божје. овек је носилац божанске величине овде и сада, у времену и простору, а у вечности се сједињује са Богом, рекао је архимандрит Стефан.
Игуман Велике Ремете је наводио примере из Библије и историје који сведоче и људе и нељуде. Јаковљеви синови су продали свог брата Јосифа за ситне новце, а касније су, кад су наишле гладне године, преживели захваљујући његовом милосрђу. Цар Давид је двоструко погрешио, починио је убиство и прељубочинство, али се покајао, по савету свог духовног оца, пророка Натана, легао је у прашину. Када је трећи дан устао, почео је да игра од радости, „вратило му се људско достојанство и божанско величанство“.
- У нашој историји, равноапостолни Свети Сава је створио суверену државу и аутокефалну цркву. Кад човек дозволи да се Бог усели у његову свест и савест, све је могуће. Величанство Божје је највећи домет за човека, закључио је отац Стефан.
М.Ф.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa