Инфо

10. децембар 2015.10. дец 2015.
ПРОСЛАВЉЕН ДАН КАРИТАСА

РАЗМЕНА ИСКУСТАВА И ИДЕЈА

У присуству запослених и волонтера из свих пет бискупијских центара, у суботу, 12. децембра, у Новом Саду обележен је Дан Каритаса. На годишњем скупу разматране су активности које су обележиле прошлу годину, а значајно искуство осталим учесницима пренели су представници шабачког огранка познате хуманитарне организације.
Након прошлогодишњег скупа у Шапцу, који је по први пут окупио представнике свих подручних центара Каритаса у Србији, ове године дан организације прослављен је у Новом Саду. Уз присуство представника Покрајинске владе, чланова невладиног сектора и госте из свих верских заједница, разговарало се о темама које су обележиле протекли период.
- Једна од централних тема скупа била је улога и реакција „Каритаса“ током поплава које су погодиле Србију прошле године, као и периоду који је уследио након непогоде, а који се односио на прикупљање и расподелу помоћи унесрећенима. Важна тема састанка била је и овогодишња мигрантска криза, у чијем решавању волонтери и запослени у „Каритасу“ активно учествују. Акценат је стављен и на социјално предузетништво, тему у којој шабачки огранак „Каритаса“ има прилично искуства, каже Мирољуб Николић, директор „Каритас Шабац“.
Шабачки “Каритас” био је веома ангажован на прикупљању и дистрибуцији помоћи након прошлогодишњих поплава. Уз помоћ града и републике, иницирали су отварање Дневног боравка за особе са менталним сметњама и интелектуалним потешкоћама и проширили систем услуга помоћи у кући. Рад шабачког Каритаса у 2015. години обележило је још неколико значајних ствари.
- У 2015. години покренули смо услугу помоћ у кући и на територији Општине Богатић, где имамо веома добру сарадњу са представницима општине. Развијали смо и наш сегмент социјалног предузетништва, унапређењем услуга у сервисима за прање веша и хемијског чишћења. Ове организације успешно послују, проширили смо делатност тако да већи број људи који иначе не могу да плате, буду у прилици да бесплатно користе ове услуге. Развијамо и сегмент социјалне пољопривреде, кроз обуке, али и практичну примену, засадима шљивика и узгојем јагода кроз пројекат „Засад за будућност“, додаје наш саговорник.
Похвале за успешно реализоване пројекте у шабачки “Каритас” стигле су из Министартва рада и социјалне политике и Министарства здравља, као и од шефа делегације Европске уније у Србији Мајкла Девенпорта. Жеља руководства шабачког огранка ове хуманитарне организације је да сви покренути програми буду одрживи и у наредном периоду, и да, као и до сада, помоћ стиже до оних којима је најпотребнија.



М.Максимовић

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa