Инфо

17. децембар 2015.17. дец 2015.
ЈКП „ТОПЛАНА ШАБАЦ“ ПОСЛУЈЕ РАЦИОНАЛНО И ЕФИКАСНО

УШТЕДЕ ОД 20 МИЛИОНА ДИНАРА

Највећи део средстава из кредита који ЈКП “Топлана Шабац” планира да подигне у наредном периоду биће искоришћен за набавку мазута, пошто је овај енергент тренутно значајно јефтинији од природног гаса
Историјски минимум цене мазута навео је руководство ЈКП “Топлана Шабац” и представник града да размишљају о набавци и употреби овог енергента током грејне сезоне. Уз подршку Скупштине града Шапца, одобрено је кредитно задужење из ког ће се финансирати овај посао.
- Одлука о набавци мазута донета због наше жеље да пословање буде што рационалније. Добро је што је ЈКП „Топлана Шабац“ задржала могућност грејања на мазут, а не само на природни гас. Цена мазута је тренутно јефтинија за пет динара у односу на природни гас, те смо из тог разлога контактирали пословне банке како би што пре набавили овај енергент. Имамо и срећу да су камате на динарске кредите, какав је нама потребан, веома ниске, те се надамо да коришћењем мазута можемо да остваримо значајне уштеде до краја грејне сезоне, наводи Срећко Ђурић, директор ЈКП “Топлана Шабац”.
Ова одлука је донета уз подршку оснивача, града Шапца, чији представници поздрављају идеју да се уштеде у јавном сектору остварују кад год је то могуће.
Набавка мазута, захваљујући којој се остварују уштеде од 20 милиона динара у сезони, пример је одговорног понашања шабачких јавних предузећа, сматрају представници оснивача. У будућности, град ће се окренути и ка алтернативним изворима енергије.
- ЈКП „Топлана Шабац“ је једно од најефикаснијих предузећа тог типа у Србији. На готово идентичан начин послују и остала јавна предузећа у Шапцу. Како би се оствариле додатне уштеде, Градско веће је предложило „Топлани“ да током грејне сезоне за загревање стамбеног и пословног простора користи и мазут, јер је овај енергент доста јефтинији од природног гаса. Коришћење мазута сада може да донесе уштеде од 20 милиона динара. Планирамо да у наредном периоду активирамо и алтерне изворе енергије, како би грејање било још квалитетније а рачуни нижи. Ми можемо да обезбедимо да се град греје из постојеће биомасе наших пољопривредних произвођача. То је пројекат који ћемо развијати наредне године, како би већ од 2017. Шапчани могли да се греју на овај начин. Корист је трострука, јер тако грађани плаћају мање рачуне, пољопривредници имају финансијску корист, а „Топлана“ снижава трошкове производње, каже Небојша Зеленовић, градоначелник Шапца.
Део кредита биће потрошен и за сервисирање обавеза према ”Србијагасу”, јер постоје одређене обавезе из протеклог периода.
- Све топлане у Србији, па тако и шабачка, имају уговоре са „Србијагасом“ у вези са набавком енергената. Ти уговори су веома строги и чврсти, и подразумевају редовно измиривање обавеза према добављачу. „Топлана“ успешно сервисира све текуће обавезе, а у договору са „Србијагасом“ планирамо репрограм дуговања насталих на основу негативних курсних разлика из периода од пре неколико година, објашњава Ђурић.
Планирамо да у наредном периоду активирамо и алтерне изворе енергије, како би грејање било још квалитетније а рачуни нижи. Ми можемо да обезбедимо да се град греје из постојеће биомасе наших пољопривредних произвођача. То је пројекат који ћемо развијати наредне године, како би већ од 2017. Шапчани могли да се греју на овај начин.
РЕДОВНО ПЛАЋАЊЕ РАЧУНА
Услов стабилност система даљинског грејања је редовно измиривање обавеза, наглашавају у ”Топлани” и додају да евентуалне проблеме у снабдевању грађани пријаве чим их, како би екипе овог предузећа интервенисале и отклониле кварове.

М.Максимовић

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa