Инфо

17. децембар 2015.17. дец 2015.
НОВОИЗАБРАНИ ПРЕДСЕДНИК ОДБОРА ОБРАЗОВАЊА САМОСТАЛНОГ СИНДИКАТА

БОРБА СЕ НАСТАВЉА

Најаве повећања плата од четири одсто просветним радницима од 1. јануара 2016. године „не пију воду“. Поред права на јубиларне награде, захтева се реализација једнократних попут Новогодишње, Светосавске или Видовданске
На конститутивној седници Окружног одбора образовања, који покрива територију Шапца, Владимираца, Коцељеве и Богатића, одржаној прошлог уторка, 15. децембра, новоизабрани представници синдикалних организација за председника су изабрали Драгана Митрића. Досадашњем вршиоцу дужности, на коју је ступио пре годиину и по дана по оставци свог претходника, једногласно је потврђена функција и то захваљујући његовом преданом ангажовању на борби за синдикална права запослених у просвети.
- Одлука Одбора је једна врста признања за мој досадашњи рад али исто тако и још већа одговорност за мене. Настојаћу да у наредном периоду испуним њихова очекивања која имају када је у питању просвета - обећао је Митрић, иначе члан и Републичког одбора образовања у Београду и Већа Савеза синдиката у Шапцу.
Недавна одлука Владе да се исплати по седам хиљада динара једнократне помоћи просветарима по Митрићевим речима и даље је срамна с обзиром на чињеницу да су смањењем плата ускраћени за много више. Истог мишљења просветари су и по питању обећаног повећања од четири одсто од првог јануара наредне године.
- Незадовољни смо и сматрамо да је то била једна потцењивачка понуда. То није фактички ни десет одсто онога што су нам одбили у току школске године. Професори су имали у току целе те године одбитка скоро седамдесет седам, осамдесет хиљада динара. Повећање од четири одсто, која износе од хиљаду и двеста до хиљаду и седамсто, две хиљаде, „не пије воду“. Настављамо борбу. По посебном колективном уговору потписаном прошле године као еснаф имамо право не само на јубиларне, везане за радни стаж, него и за једнократне награде попут Новогодишње, Светосавске или Видовданске. Били би задовољни, с обзиром на кризу, када би та награда износила макар седам хиљада динара. Са оних претходних седам то би било четрнаест, тј. нешто мало преко сто евра. На тај начин би ублажили све што нам је одузето. Пре неки дан смо поднели захтев председнику Владе јер сматрамо да он о свему одлучује. Видећемо колико они имају воље да седну са нама и поразговарају - истиче Митрић.
О. Г.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa