Инфо

17. децембар 2015.17. дец 2015.
ПРОСО

ХРАНА БУДУЋНОСТИ

Значај ове изузетно хранљиве биљке, како у исхрани људи тако и животиња, давно се увидели становници Азије, где се и данас гаји, нарочито у Индији и Кини. Доста је присутна и у Африци, а највеће површине, близу милион хектара, заузимају пределе Русије. У Украјини гаји се на преко двеста хиљада хектара, а на далеко мањим површинама у Мађарској, Чешкој и Словачкој
Данас је мало пољопривредника који знају нешто више о просу, термофилној зрнасто-скробној биљци која успева у топлијим крајевима. Због кратке вегетације гаји се и у континенталним крајевима на већим надморским висинама. Како каже дипл. инж. ратарства Гордана Рехак из Пољопривредне саветодавне и стручне службе Шабац, у односу на пшеницу и јечам боље подноси сушу, па треба очекивати да је се и стручњаци и пољопривредници сете, разматрајући могућности прилагођавања производње житарица у условима глобалног загревања.
- Просо се може сејати као главни и као подстрни усев. Најбољи предусеви су коренасте биљке и легуминозе. Коренов систем ове житарице је способан да упија воду и када је мали садржај влаге у земљишту. Од свих житарица успева на најсиромашнијем земљишту. Дужина вегетације креће се од шездесет до сто десет дана, а ако се сеје као пострни усев, период вегетације може бити краћи за петнаест до двадесет дана. То је биљка која не воли засену ни облаке, тако да у крајевима са великим бројем облачних дана даје ниже приносе. Када је о земљишту реч потребан је опрез јер не подноси киселе оранице - упозорава Рехакова.
Агротехника је прилично једноставна. Довољан је добро припремљен сетвени слој, а оптимални рокови сетве су крај априла и почетак маја. За сетву се користи двадесет до двадесет пет килограма семена по хектару, а размак у реду треба да буде дванаест и по до петнаест, а међу редовима давдесет до тридесет центиметара. Дубина сетве износи два до три центиметра, при чему температура земљишта треба да износи између осам и десет степени. Семе проса не воли блато у време клијања.
- Уколико се сеје као пострни усев треба настојати да површине буду засејане до краја јуна. Ову житарицу карактерише ниска клијавост, према неким ауторима само педесет два одсто. Бокорење је касно и споро, тако да усев често има проблема са коровима, па захтева чисту парцелу без коровских биљака. Просо се жање двофазно. Стручњаци препоручују да се то чини када је средњи део метлице у фази друге половине воштане зрелости.
Богата фосфором, магнезијумом, гвожђем и силицијумом, ова изузетно здрава биљка одговара и анемичним особама. Спада у ред веома ретких биљних врста које имају силицијумову киселину у растворљивом облику тако да је организам лакше користи.
- Просо је једино жито које изазива алкалну реакцију у желуцу, па се препоручује особама које имају проблема са варењем. Погодан је за лица која пате од цревних болести. Минерали које садржи, добри су за нервни систем, а препоручује се и особама које болују од артритиса. С обзиром да има у просеку 11,6 одсто протеина, 3,9 одсто масти, 3,1 одсто минерала и 5,2 одсто влакана те есенцијалне аминокиселине и витамине, ову биљку никако не би требало потцењивати. Поред људи, веома је добра сточна храна, а посебно је погодна за исхрану живине и одгајиваче рибе. Зелена маса и слама ове житарице су високохранљиве - истиче Рехакова.
О. Г.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa