Инфо

7. јануар 2016.7. јан 2016.
ВРЕМЕНСКА ПРОГНОЗА ПО ПРЕДАЊУ

СУША ПРЕТИ ЛЕТИНИ

И док метеоролози сумњичаво праве седмодневну прогнозу, уз силне ограде, у селима Поцерине и Посавотамнаве вековима старине имају годишњу прогнозу између католичког и православног Божића.
Истини за вољу старина је све мање, а и време се веле узјогунило, тек било како било дани су најавили сушно лето. Јануар је већ делимично искочио из рама очекивања обилним падавинама пошто је дан за овај месец био леп али стари то тумаче променама које су се увек дешавале али биће, тврде како је година сама одредила. Фебруар би требао бити леп и то од првог до последњег дана. Влаге ће бити можда недовољно али тако вели прогноза по предању.
Март је био магловит током целог дана а по веровању то би требало значити берићет који би био надају се изражен и кишом колико је потребно. Али сам дан то не наговештава, било је суво.
Април наставља низ лепог времена уз слабу кишу, никако довољну да најави берићет, сумњичаво врте главом старине.
Мај који је судија роду на њивама имаће опет мало кише што није добар знак, али против Божје се не може.
Потом следи врело лето пошто и јун и јул и август имају суво време уз нешто кише у августу. Ни то није оно што даје наду али старине тврде биће то киша ма колика у право време. Тако су веле чули од дедова.
Кише ће у изобиљу бити у септембру и октобру и то је оно што можда делом помогне али многи кажу касно.
Сам финиш године донеће опет сумагличасто време, а Бадњи дан би такав најавио родно лето, као збир очекивања и Божје милости тврди времешни домаћин.
Било како било по предању суша прети летини уколико се време није истргло од веровања. Да мало верујемо кажу Посавотамнавци то је јасно па можда нас стигне кад не треба. Лето Господње 2016. тече и доноси сваким даном изненађења. Да ли ће нас и прогнозом изненадити, видећемо.
Предање тврди тешко добрим.
С.К.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa