Инфо

7. јануар 2016.7. јан 2016.
УДРУЖЕЊЕ „КРУГ 10“ У 2016. ГОДИНИ ОБРАДОВАЋЕ ПОКЛОНИКЕ ЛИКОВНЕ УМЕТНОСТИ БРОЈНИМ ИЗЛОЖБАМА

ОТВОРЕНОСТ КА СВИМА

Надасве посвећене изложбе, путовања, дружења, узвратне посете обележиле су претходну годину групе сликара која са ентузијазмом осму годину за редом ствара дела чија се вредност огледа у сачуваном тренутку, месту и људима
У омаленом простору галерије „Круг 10“ у Тржном центру „Тина“ већ осму годину ствара група занесењака у ликовну уметност. Иако сликари аматери могу се похавалити наградама, бројним колективним и самосталним изложбама, али и чињеницом да су њихова дела виђена како широм Србије тако и у Мађарској и Румунији. И протекла година била је у знаку заједничких дружења, путовања, учешћа у бројним манифестацијама, а све у циљу приближавања уметности која се у њиховом кругу несебично негује.
- Галерија не може бити херметички затворена. Људи који држе галерије морају да буду отворени за све профиле сликара, за све људе који стварају уметност. Скулпторе, дрворезбаре, оне који раде се металом, накитом. Не можемо неговати неки квазиелитизам и неке врсте уметности које су, нажалост, некад тренутно популарне, нити занемарити људе који годинама стврају изузетна уметничка дела интересантна публици. Ако радите за свој град и за публику у граду ви морате бити отворени за све профиле људи. Од најмлађих, попут клинаца који нама долазе из „Јанкове“ школе, да виде наше изложбе, али и да одрже час ликовног васпитања у нашој галерији, до оних најстаријих. Галерија мора бити отворена за све профиле уметности и за све људе који стварају уметност – каже председница Удружења Светлана Цеца Жегарац откривајући на известан начин тајну њиховог успеха.
Поникли из окриља Удружења ликовних стваралаца Шапца свој ентузијазам преносе и на друге спајајући градове, места и људе. То је потврдила и прошлогидшња изложба у Музеју Војводине коју је организовало Удружење „Вир“. Узвратна посета новосадских сликара само је појачала везе ова два удружења која су изградила чврсте стубове уметничког пријатељства.
- Јако смо поносни на прошлу годину која је протекла врло радно и ефектно што се тиче изложби, појединачних и заједничких. Били смо гости „Вира“ у Музеју Војводине на шта смо јако поносни. Постали смо део Крупња после изложбе на којој смо се представили са четрдесетак слика великог формата и изузетних вредности.
Шапчане у овој години очекују традиционална Пролећна, Ускршња, Јесења изложба али и многобројне самосталне.
- Ако добијемо средства на конкурсу Градске управе за пројекте у култури сваки сликар ће осликати по две слике, укупно двадесет, посвећених Шапцу на Сави. Зависно од тога и времена биће представљене или на Пролећној или Јесењој изложби. То ће на неки начин бити наставка нашег прошлогодишњег пројекта „Скривени Шабац“.
Сликарски хроничари Шапца, после три изложбе посвећене родном граду, на тај начин створили су велики фонд слика који од заборава чува све оно што је овај град баштинио протеклих година.
- Ту није крај. Када су у питању самосталне изложбе Шапчани ће моћи да погледају радове Жељка Рељића, нашег члана који живи и ради у Бечу, а који се доказао на свим већим изложбама у Сремским Карловцима, Новом Саду, Загребу, Минхену. Затим изложбе Ђорђа Дакића, вајара, скулптора, дрворезбара, Гордане Манојловић, која се бави енкаустиком. Ту је и моја изложба „Оне“ састављена од женских портрета. Желела сам на тај начин да им одам пошту јер оне у овом времену носе терет и породице и друштва. Свега.
Врата Удружења „Круг 10“ отворена су, како кажу њени чланови, свима који су окренути ка било којој врсти уметности.
- Култура не сме да буде без суштине. Мора да буде отворена, да прими свакога. Ми смо пошли од стрип аутора, фотографа, скулптора, уметника сликара. Нама долазе људи који у овом граду стварају и који значе у култури. Добро смо обавештени и увек знамо шта треба да урадимо у датом тренутку. Звучаће нескромно али јако сам поносна на цео рад „Круга 10“ свих ових осам година. Ако Бог да направићемо монографију за десет година тако да ће она бити круна нашег рада – поручила је Цеца.
О. Гавриловић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa