Инфо

7. јануар 2016.7. јан 2016.
УСПЕЛЕ ОБЈЕДИЊЕНЕ ЈАВНЕ НАБАВКЕ

НАПРАВЉЕНЕ ОГРОМНЕ УШТЕДЕ

Обједињеним јавним набавкама на подручју града дошло се до уштеде од 71,5 милиона динара прошле године. Због добре праксе, спровешће се и ове године. Ако министарка Михајловић у наредних 15 дана са градоначелником Зеленовићем не буде разговарала о дугу од 130 милиона динара Државе према граду, градоначелник најављује тужбу против Државе
Поводом годину дана рада Комисије за јавне набавке градоначелник Шапца Небојша Зеленовић и председник Комисије, Иван Јеротић, одржали су конференцију за медије на којој су говорили о оствареним резултатима и даљим плановима. Захваљујући обједињеним јавним набавкама које су спроведене за јавна предузећа, установе и школе на подручју града дошло се до уштеде од 71,5 милиона динара. На конференцији је речено да је овај износ премашио очекивања.
Градоначелник је изразио захвалност свима који су се одлучили да уђу у процес јавних набавки и честитао Јеротићу. Истакао је да при том није запошљен ни један нови службеник, него су то радили људи који већ имају посао у јавном сектору, а ово им је била додатна обавеза. Зеленовић сматра да би пример Шапца требале да следе и друге локалне самоуправе.
Иван Јеротић је истакао да ће због позитивног исхода из претходне године, и ове бити расписане јавне набавке. Планирано их је укупно седам, а процедура јавне набавке електричне енергије је већ у току.
-Направљене су огромне уштеде. Прошле године је било осам заједничких јавних набавки. Најинтересантније су биле набавка електричне енергије, где је било 39 наручилаца, средстава личне хигијене са 38 и канцеларијског материјала са 37 наручилаца. Највеће уштеде направљене су код набавке електричне енергије, 35 милиона динара, 22 милиона за гориво и 7,5 милиона за услуге осигурања. Ова Комисија давала је и сагласност на конкурсна документа предузећа. Предлагали смо да им критеријум буде најнижа цена, али тамо где је битан квалитет гледали смо и друге ставке, навео је Јеротић.
Градоначелник је рекао да је 2015. година почета од нуле, јер су се трудили да све заостале дугове из 2014. године измире. Навео је да су приходи у буџету повећани за три милиона евра.
-Базен нам је најјефтинији у Србији, Трг такође. Шабац је један од градова са најмање запослених у јавној управи по становнику. Нисмо презадужени. Наша обавеза према пословним банкама је 160 милиона динара. Све што стоји у буџету је реално. Заузврат, ми као град нисмо награђени. Шабац није добио никакав трансфер на крају године, као што су добили многи градови у Србији. Није ми јасно који критеријуми су коришћени. Сматрам да је Шабац кажњен, а не постоји ни један разлог за то, рекао је градоначелник.
Према његовим речима локалне самоуправе ће у наредном периоду остајати без пореза на зараде, чиме ће изгубити мотив да се боре и такмиче да обезбеде боље услове. Сматра да ће се тај новац враћати локалним самоуправама кроз селективне трансфере. Зеленовић је истакао да се томе мора стати на пут.
-Шабац је остао ускраћен за 130 милиона из регуларног уговора преко Фонда за развој за изградњу инфраструктурних објеката. Ми смо без икаквог образложења и одлуке ускраћени за тај новац, навео је Небојша Зеленовић.
Градоначелник је подсетио да је већ писао министарки грађевине, саобраћаја и инфраструктуре Зорани Михајловић, а ових дана је то учинио поново. Затражио је хитан састанак са министарком и истакао да ће, уколико у року од 15 дана не буду разговарали о новцу који Држава дугује Шапцу, бити принуђен да као представник града тужи Државу.
М.М.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa