Инфо

14. јануар 2016.14. јан 2016.
ЉЕПОВИЋИ, ЈЕДНА ОД ПОРОДИЦА ИЗ КОЦЕЉЕВЕ СА ТРОЈЕ ДЕЦЕ

ПОРОДИЦА СА ВИШЕ ДЕЦЕ ЈЕ ПОТПУНА

“Мислим да се више поштују, уважавају међусобне потребе, сарађују, схватају да постоје приоритети у животу и да њихова потреба у датом тренутку можда није на првом месту. Ја се нисам плашила треће трудноће и нових обавеза”
У коцељевачкој општини живи око две хиљаде породица са децом. Највећи број чине оне са једним или два детета, док су породице са троје и више деце још увек реткост. Тридесетосмогодишњи Дејан и његова годину дана млађа супруга Александра Љеповић из Коцељеве пре седамнаест година добили су прво дете, ћерку Анђелу. Три године касније стигла је још једна принова, ћерка Анита. Након једне деценије одлучили су да трећи пут прошире породицу и добију сина Кристијана.
- Анђела и Анита су већ биле одрасле девојчице, а ми смо, као још увек млади људи, пожелели да се још једном остваримо као родитељи. Одлука би поново била иста јер сматрам да су породице које имају више деце једноставно потпуније- каже Александра.
Према њеним речима деца која одрастају у већим породицама су обично боља, сналажљивија, социјализованија, спремнија да деле...
- Мислим да се више поштују, уважавају међусобне потребе, сарађују, схватају да постоје приоритети у животу и да њихова потреба у датом тренутку можда није на првом месту. Ја се нисам плашила треће трудноће и нових обавеза. Напротив, била сам веома опуштена. Жене углавном не умеју да уживају у првој трудноћи и првом детету. То нам се догађа тек у следећим трудноћама. Рађање новог бића је неописива срећа за сваку жену, без обзира колико деце већ има- додаје Александра и истиче да су данашње жене, са једне стране, помало размажене, док су са друге, изузетни борци јер је савремена жена себи поставила високе циљеве како на приватном тако и на професионалном плану.
- Некако је постало нормално да жена буде успешна на свим пољима, подразумева се да она треба да одгаја и васпитава децу, води бригу о домаћинству, буде подршка свом супругу и да истовремено одговори на професионалне захтеве - каже тридесетседмогодишња мајка троје деце.
Говорећи о потешкоћама са којима су се сусрели као родитељи брачни пар Љеповић истиче разлику у годинама своје деце, балансирање између њихових различитих интересовања и потреба.
- Али све то може да се превазиђе добром организацијом и толеранцијом свих чланова породице. Све тешке тренутке заборавите када вам је породица на окупу и када видите своју децу здраву и срећну, када научите да уживате у њиховим несташлуцима- сматра Дејан и додаје да је један од огромних проблема данас у Србији недостатак посла, мале плате и несигурна радна места.
- Природан је страх код људи од проширивања породице уколико нису сигурни да неће моћи да, не само прехране, већ и да школују своју децу и пруже им услове који ће макар за нијансу бити бољи од оних у којима су они одрастали. Надокнада коју даје држава породиљама је краткорочна помоћ која значи у датом тренутку али свакако не би требала и не може да буде разлог за рађање детета. Осим те надокнаде општина нам је омогућила, као и осталим породицама које имају више деце, бесплатан боравак сина у вртићу - каже Дејан.
Најмлађем члану породице Љеповић највише су се обрадовале сестре које су му дале име.
- Била сам јако срећна када сам сазнала да ће мама родити још једну бебу. Желела сам још једну сестру али родио се Кики којег сада веома волим иако ме понекад нервира- прича Анита.
Понос и срећу због рађања петог унучета осетила је и бака Мирјана Љеповић која истиче да је Кристијан, као најмлађи и најинтересантнији, те да их је све подмладио.
Овај брачни пар из Коцељеве верује да свако треба да има бар троје деце, без обзира на све потешкоће, јер су људи пре више деценија били много сиромашнији али је деце било далеко више.
- Заправо су они тада били много богатији него што ми то данас схватамо и доживљавамо. Срећа није у новцу, иако нам је неопходан, већ у дечјем смеху, несташлуку, првом плачу - поручују Љеповићи.
Према подацима педијатријске службе Дома здравља у Коцељеви прошле године рођене су 103 бебе што је за око 20 више него 2014. У овој општини још увек чекају на повратак рода, јер за првих 18 дана у новој години није рођена ни једна беба. Ипак верују да ће се, без обзира на неславан почетак, тенденција раста броја новорођених беба наставити и у 2016.
Весна Бошковић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa