Инфо

21. јануар 2016.21. јан 2016.
ОДРЖАНА СВЕТОСАВСКА АКАДЕМИЈА У ШАБАЧКОМ ПОЗОРИШТУ

ПУТ СВЕТОГ САВЕ И НАШЕ СТРАНПУТИЦЕ

Химном Светом Сави, у извођењу хора Свети Јован Богослов, започела је Светосавска академија, која је, у организацији Црквене општине и града Шапца, уприличена у понедељак Шабачком позоришту.
- Сасвим је природно да заједно празнујемо Светитеља, који је задужио и нашу цркву и нашу државу и који је путоказ у овим временима. Значајан је и темат који смо ове године расписали за ученике шабачких средњих школа – „Пред Светим Савом данас, његов пут и наше странпутице“. Сагледавши све радове, дубоко смо убеђени да за нас има наде. Потребно је да се и ми одрасли понашамо одговорније и озбиљније, да се учимо храбрости од младих људи и чињеници да је истина изнад сваке коректности. Свети Сава је синоним за све што је свето, светло и поштено у нашем народу и за нас Србе нема другог пута осим светосавског, рекао је свештеник Илија Митрић.
Ученицима основних и средњих школа који су афирмисали знање и поритивне примере уручене су Светосавске похвале, а награде ученицима који су освојили прва три места на литерарном конкурсу. Према речима председнице жирија Ружице Јовановић, професорке књижености, „деца су оштрим оком, изненађујуће зрело, запазила и странпутице.“ Прво место је освојио Милош Ненадовић из Економско-трговинске школе, друго Миленку Крајчиновићу из Техничке, а треће је припало Маји Чворић из Економско-трговинске школе.
- Моја замисао је да се радња одвија у будућем времену, Свети Сава је требало да дође у посету нашој земљи, а ја сам био одабран да га спроведем кроз град. Док сам примећивао неке ружне ствари које су осликавале нашу омладину, он је видео светлије стране и указао ми на то да би требало да се боримо за боље сутра, каже Ненадовић, који планира да упише студије књижевности.
Градоначелник Шапца Небојша Зеленовић је захвалио Црквеној општини Шабац што је, заједно са градом, обележила важан датум у нашој историји.
- Волео бих да 27. јануар буде присутан сваког дана у нашим животима. Трудимо се као град да учинимо Шабац бољим местом за живот, што не може да се деси без рада и залагања наших суграђана. Једино рад може да нам помогне да живимо боље. Зато ће град Шабац сваком ученику и студенту који жели више да учи бити партнер и наградити најбоље, рекао је Зеленовић.
У уметничком делу програма, ученици ОШ „Ната Јеличић“ извели су драмску представу „Оцу српске школе и цркве“, коју потписују наставница српског језика и књижевности Катарина Дамњановић и наставница музичке културе Ивана Марковић.
М.Ф.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa