Инфо

21. јануар 2016.21. јан 2016.
ШАБАЧКИ „СЕТ“ ИМА АМБИЦИОЗНЕ ПЛАНОВЕ ЗА 2016. ГОДИНУ

УСПЕШНИ УПРКОС КРИЗИ

Због очекиваног већег обима посла у 2016. години, предузеће „Сет“ планира да запосли до 100 нових радника
Шабачко предузеће „Сет“ успешно послује упркос тешком положају домаће грађевинске оперативе. Остварени финансијски резултати током прошле године били су веома добри, те руководство са пуно оптимизма дочекује 2016., у којој је планирано и запошљавање већег броја нових радника.
- Током 2015. године повећали смо приход у односу на 2014. годину а успели смо да уговоримо и доста посла за годину која је тек почела. Наши радни капацитети су већ сада попуњени са 60 одсто. Надамо се да ће 2016. бити још боља од прошле године, да ћемо повећати приходе, а у плану је и запошљавање нових радника. У зависности од обима повећања посла, запослићемо од 60 до 100 нових радника, каже Миленца Срећковић, директорка фирме „Сет“.
Стручни тим фирме „Сет“ задужен је за пројектовање и извођење радова на подручју читаве државе.
- Пројектовање радимо на територији читаве Србије, док се радови изводе у Шапцу, Београду и Суботици. Међу најзначајније објекте које радимо спадају Постројење за пречишћавање отпадних вода у Шапцу, Регионална депонија у Суботици, и изградња 200 станова у Београду. Стамбене објекте градимо и у Шапцу, и то на локацији у Масариковој улици где ће бити изграђено 30-так станова, а током 2016. почеће и изградња великог стамбеног објекта код Средње економске школе, где ће се изградити 100 станова, додаје Срећковићка.
Проблеми са којима се суочава грађевинска оператива су огромни. Осим јаке иностране конкуренције, која има довољно новца да финансира све велике пројекте, домаћи грађевинци се веома често сусрећу са неажурим радом јавних предузећа и установа које, упркос дефинисаним обавезама, не поштују договорене рокове.
- Највећи проблеми на локалном нивоу су у вези са спровођењем планова, применом закона и радом јавних предузећа. Током прошле година највише нам је сметало то што нам јавни сектор није обезбедио оно што смо уговорили и платили. Дешавало се да поједина јавна предузећа касне са обезбеђивањем плаћених прикључака, због чега смо и ми пробијали рокове, а последице су осећали и купци станова, упозорава наша саговорница.
Проблеми постоје и у примени Закона о планирању и изградњи, односно у тумачењу одредби овог правног акта.
- Поред низа добрих ствари које је нови закон донео, он има и неке недостатке. То се пре свега огледа у томе да не постоји јасно дефинисана саобразност у тумачењу појединих одредби закона од стране службеника Одељења за урбанизам. То директно утиче на пројектанте приликом подношења захтева за исходовање локацијских услова, грађевинских дозвола и саме израде техничке документације. То доводи до продужења планираних рокова, јер поједини службеници осим законом прописаних докумената, траже и додатне, наводи Ненад Марковић, руководилац пројектног бироа „Сет“.
Опстанак упркос кризи
У овој фирми тренутно је запослено 140 радника, од којих 40 има факултетску диплому. „Сет“ је једна од ретких локалних грађевинских фирми која је опстала упркос огромној кризи у овом сектору. Због светске економске кризе и број радника који су ангажовани у грађевинској оперативи Шапца драстично је смањен. Према проценама, од 3.500 људи који су радили у овом сектору 2008. године, данас је у грађевинарству запослено око 1. 000 радника.
М.Максимовић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa