Инфо

21. јануар 2016.21. јан 2016.
ПРВА ТРИ МЕСЕЦА ТРУДНОЋЕ

ДРАГЕ МАМЕ, БЕЗ ДРАМЕ

У прва три месеца трудноће најважије: обратити се изабраном гинекологу, урадити све лабораторијске анализе, образовати се о трудноћи и родитељству
Трудноћа је нормална појава око које не треба правити никакву драму.
Трудноћа није болест. Тада је жена најздравија: може да буде мајка. На прву лопту када неко каже “трудноћа”, сви помисле на нешто измењено, нешто другачије. У једну руку и јесте: организам се мења, али у другу: реч је о континуираним променама где се ниједна ствар не дешава изненада. Сваки месец носи нешто ново, и организам се понашау складу са тим.
Обавезно обраћање изабраном гинекологу.
Најбитније је да се одмах јаве изабраном лекару у гинеколошку амбуланту. Отвара се труднички картон, упућује на Саветовалиште. Добијају прве поуке како да се понашају у домену исхране, облачења.
Пријавити све сметње и породичне болести.
Свака жена би требала да познаје свој организам, тако да сваку промену треба одмах пријавити. Од изузетне важности је рећи уколико у породици постоји неко хронично обољење или аномалије. Изненађујуће је колико велики број жена чак и данас то прећути, а управо је у прва три месеца трудноће то најбитније сигнализирати јер само тада могу да се ураде неопходне лабораторијске анализе којима ове болести могу рано да се дијагностицирају.
Образовање од изузетног значаја.
Књиге, интернет, предавања. Данас су могућности бројне. Неопходно је се едуковати о лепотама и ризицима трудноће, о томе шта родитељство значи. Како се припремити да се буде будућа мајка. Да ли треба да се плаши или не. На који начин да дочекати то ново дивно биће у породицу.
Лабораторијске анализе.
С обзиром да живимо у време вируса који може да угрози организам и мајке и бебе, обавезне су редовне контроле и вађење лабораторијских налаза баш у ова прва три месеца. Само тако ће сви ризици бити отклоњени.
Текст је настао у сарадњи са бабиm

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa